StoryEditor

Čaputová posiela referendum na Ústavný súd. Každý mesiac tejto vlády škodí Slovensku, reaguje Hlas

12.05.2021, 15:50
Autor:
redred
Brífing prezidentky Zuzany Čaputovej k petícii za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady obráti s otázkami na Ústavný súd.

Požiada ho, aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende.

Čaputová zdôraznila, že jej úlohou je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi ústavnými pochybnosťami.

Prezidentka považuje za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok.

Strana Hlas v reakcii uviedla, že rešpektuje právo prezidentky obrátiť sa na Ústavný súd.

"Sme presvedčení, že vyjadrenie vôle ľudí v referende je plne v súlade s ústavou a zásadami demokratického a právneho štátu. Na druhej strane, každý mesiac tejto vlády škodí Slovensku a mrzí nás, že ľudia na možnosť prejaviť svoj názor v referende budú musieť ďalšie mesiace čakať," reaguje Hlas v stanovisku.

Celý text vyhlásenia prezidentky Zuzany Čaputovej:

„Prezidentskej kancelárii bola 3. mája doručená petícia za vypísanie referenda o skrátení funkčného obdobia parlamentu. Po kontrole petičných hárkov dnes môžem skonštatovať, že petícia doposiaľ obsahuje 524 013 platných podpisov občanov Slovenskej republiky. Keďže zákon vyžaduje ako minimálny počet podpisov 350 tisíc, konštatujem, že petícia spĺňa formálne náležitosti na vypísanie referenda. Dopočítanie zvyšných hlasov bude ukončené v najbližších dňoch.

Veľký počet podpisov, ktorý sa v relatívne krátkom čase podarilo organizátorom vyzbierať svedčí o tom, že dôvody na vypísanie referenda považuje relevantný počet občanov za vážne. K vôli občanov vyjadrenej v petícii mám úctu a pristupujem k nej maximálne zodpovedne. Aj preto som rada, a ďakujem za to zamestnancom a zamestnankyniam prezidentskej kancelárie, že sme dokázali overiť platnosť dostatočného počtu podpisov veľmi rýchlo - za jeden týždeň.

Druhou podmienkou pre vypísanie referenda je splnenie obsahových náležitostí, a teda súlad predmetu referenda s ústavou.

V odbornej verejnosti už dlhodobo prebieha diskusia o ústavnosti položenej otázky. Právne názory sa rôznia, a rovnako sa rôznia aj názory na to, akým spôsobom má byť výsledok referenda uvedený do praxe. Doterajšia judikatúra ústavného súdu ohľadom inštitútu referenda neposkytuje dostatočný základ, podľa ktorého by mohli ústavné orgány postupovať.

Nie je teda jasné, či v prípade, ak by sa referendum konalo a bolo by rozhodnuté o predčasných voľbách, znamenalo by to, že o tomto výsledku majú ešte hlasovať poslanci alebo má mať takýto výsledok referenda priame účinky. Pokiaľ sa tieto nejasnosti včas nezodpovedajú, získajú priestor tí, ktorí s prípadným výsledkom referenda nebudú spokojní, aby jeho výsledky spochybnili.

Mám vo veľkom rešpekte petičné právo a považujem za svoju ústavnú povinnosť zabezpečiť, aby referendum nesprevádzali žiadne pochybnosti a aby jeho výsledok nemohol byť napadnuteľný. Rozhodla som sa preto obrátiť na Ústavný súd SR s otázkami, ktoré pomôžu raz a navždy tieto nejasnosti odstrániť. Teda s otázkami, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende.

Tak ako som žiadnym spôsobom nenaťahovala čas pri overovaní podpisov, tak aj v tejto veci budem konať bezodkladne a hneď zajtra sa s otázkami obrátim na Ústavný súd SR. Doručením začne Ústavnému súdu SR plynúť lehota 60 dní. Zároveň dopredu deklarujem, že v prípade kladného stanoviska Ústavného súdu neplánujem využiť celú zostávajúcu časť lehoty, ktorú podľa ústavy mám a referendum vyhlásim tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri.

Úlohou prezidentky je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi ústavnými pochybnosťami. Považujem preto za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok.“

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:12