Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti budú od začiatku marca povinní viesť register obmedzovacích prostriedkov. Údaje o použití obmedzovacích prostriedkov budú hlásiť Ministerstvu zdravotníctva SR.

Novelizácia vyhlášky

Rezort zdravotníctva preto pripravuje novelizáciu vyhlášky, ktorou sa ustanovuje zoznam štatistických výkazov v zdravotníctve.

,,Cieľom návrhu vyhlášky je zavedenie zberu údajov týkajúcich sa použitých obmedzovacích prostriedkov prostredníctvom štatistických výkazov v zdravotníctve,“ uviedol rezort.

Regulácia používania obmedzovacích prostriedkov sa týka osôb so zdravotným postihnutím a pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v ústavnom zdravotníckom zariadení v odbornom zameraní psychiatria, detská psychiatria a medicína drogových závislostí.

Zásah do integrity pacienta

Túto legislatívnu úpravu schválil parlament začiatkom decembra minulého roka na návrh poslancov Mareka Krajčího (OĽaNO), Miloša Svrčeka (Sme rodina) a nezaradenej poslankyne Kataríny Hatrákovej.

Obmedzovacie prostriedky sa síce v praxi používajú, avšak podľa platného právneho stavu neexistuje ich bližšia úprava.

Ako upozorňujú poslanci, obmedzenie pohybu pacienta obmedzovacím prostriedkom je zásahom do jeho osobnej integrity, ktorý môže predstavovať závažné porušenie jeho základných práv.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke prezident ANS Marián Petko počas tlačovej konferencie Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) na tému: Tretia vlna pandémie z pohľadu ANS a pripravovaná optimalizácia siete nemocníc z pohľadu ANS v Martine dňa 28. septembra 2021. FOTO TASR - Erika Ďurčová
Neprehliadnite

ANS: Ambulancie nemôžu vyberať poplatky za poskytovanie zdravotnej starostlivosti