Bojkotujte ruskú kultúru, kým sa neskončí vojna, vyzýva Ukrajina

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vyzval v stredu západných spojencov Kyjeva na bojkot ruskej kultúry. Ako formu navrhol pozastavenie uvádzania predstavení s hudbou Pjotra Iľjiča Čajkovského a ďalších ruských skladateľov až do konca vojny na Ukrajine.

07.12.2022 17:00
balet, ruský balet Foto:
Vypadnú diela ruských skladateľov z repertoáru západoeurópskych divadiel?
debata (8)

Tkačenko argumentoval tým, že taký bojkot by neznamenal „zrušenie Čajkovského“, ale „pozastavenie uvádzania jeho diel dovtedy, kým Rusko neskončí svoju krvavú inváziu“.

Taký krok je podľa neho správny vzhľadom na to, že vojna je „civilizačnou bitkou o kultúru a dejiny“, v ktorej sa Moskva „pokúša zničiť našu kultúru a pamäť“, keď trvá na tom, že Rusko a Ukrajina tvoria jeden národ.

Ihor Ivaňko Čítajte viac Ruskí umelci si nesplnili úlohu - hovoriť o režime

„Mnohé osobnosti z oblasti kultúry na Ukrajine uviedli, že ruský štát počas konfliktu aktívne využíva svoje umelecké dedičstvo,“ píše Guardian.

Napríklad v Chersone, donedávna okupovanom ruskými jednotkami, boli umiestnené bilbordy s fotografiami Alexandra Sergejeviča Puškina a textom odkazujúcim na spojitosť tohto ruského básnika a prozaika s týmto mestom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ruská kultúra