Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ani 8 mesiacov po kauze Govnet nie je jasné, či vládna sieť je chránená. Ministerka Remišová o prípade mlčí
Zdielať na

Ani 8 mesiacov po kauze Govnet nie je jasné, či vládna sieť je chránená. Ministerka Remišová o prípade mlčí

BRATISLAVA / Od vypuknutia kauzy, ktorú premiér označil za slovenský Watergate uplynulo už osem mesiacov. Išlo o podozrenia, zo špehovania vládnej počítačovej siete Govnet. Verzia o škandále však už vtedy vyvolávala vážne pochybnosti. Ministerka informatizácie Veronika Remišová ich však nespochybnila ani dnes.

Podľa pôvodných informácií, bolo na štátnych serveroch namontované isté zariadenie, ktoré tam vraj nemalo byť. Po intervencii vtedy novej ministerky informatizácie Remišovej, ho policajti zhabali. Tvrdiac, že ide o odpočúvacie zariadenie. Éterom zneli vážne obvinenia.

"Vážnym spôsobom bola narušená bezpečnosť štátu," povedala po nástupe do funkcie vicepremiérka Remišová.

"Watergate. A nie že slovenský, alebo európsky, možno celosvetový," okomentoval v tom čase kauzu premiér Igor Matovič.


Prípad vyšetruje polícia. V celách na istý čas skončili úradníci, ktorí mali sieť Govnet na starosti. Dodnes im nevrátili zhabanú techniku. Hneď na začiatku sa ale objavili pochybnosti o škandále. Šéf SIS hovoril, že môže ísť o búrku v pohári vody, v prípade, ak sa potvrdí, že zariadenia, boli síce v utajení, ale na sieť namontované legálne.  "Nech to je tak, alebo onak, je to obrovský škandál," uviedla po prepuknutí kauzy Remišová.


Od prepuknutia kauzy uplynulo viac ako 8 mesiacov. Dodnes v tomto prípade nebol nikto obvinený, obžalovaný a ani potrestaný. Bývalý premiér Pellegrini navyše prichádza s informáciou, že kontroverzná škatuľka je na sieti namontovaná opäť.  "Podľa mojich informácií, bolo zariadenie, alebo zariadenia v tichosti namontované naspäť, kde fungujú presne tak, ako fungovali aj pred samotnou kauzou," vyslovil expremiér.

"Takúto informáciu ani nemá ako vedieť, to je prvá vec. Druhá vec, polícia v tejto veci vedie dve trestné stíhania vo veci,"
zareagovala Remišová s tým, že neeviduje, že by bolo zariadenie namontované naspäť.


Polícia a ani prokuratúra o tomto prípade dlhodobo neinformujú. Rovnako tak ministerstvo informatizácie, pod ktoré spadá úrad, spravujúci Govnet. Dodnes preto nevieme, či je, alebo nie je vládna sieť zabezpečená dostatočne.

Na otázku, do akej miery je chránená vládna sieť Govnet, zareagovala Veronika Remišová takto:  "My zabezpečíme, aby kľúčová infraštruktúra štátu v tých rukách štátu aj bola. A toto bol základný problém a tento problém aj ošetrujeme. Ďakujem," povedala vicepremiérka. Po tlačovej besede sa však za našim štábom zastavila a odpovedala na otázku, či o prípade nemôže hovoriť alebo nemá informácie. "Pre vašu informáciu pán redaktor, keby som o tom hovorila tak poruším zákon," uviedla.

Napriek tomu pred takmer rokom  hovorila veľmi otvorene o záujmoch na narušení bezpečnosti Slovenska. "Potrebujeme odpovede na otázky, kto mal záujem preniknúť do bezpečnostných štruktúr štátu a ako boli tieto informácie využívané," vyhlásila v júni minulého roka vicepremiérka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy