StoryEditor

Kolíková urobila drahší kompromis. Jej reforma má zatiaľ najslabšiu podporu

22.10.2021, 20:50
Ministerka pristúpila na požiadavky partnerov. Zachová väčšinu pracovísk súdov, no bude to stáť viac. Koaliční partneri stále nie sú spokojní, podpora súdnej mapy je neistá.

Pred jedenástimi dňami sa predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár vybral na východné Slovensko a z Vranova nad Topľou odkázal koaličným partnerom, že za ich reformy hlasovať nebude.

„Nevidím horší krok, ako vyľudniť tieto regióny cez rušenie súdov, cez rušenie nemocníc,“ hromžil pred novinármi. Toto posolstvo mierilo k šéfovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému aj k ministerke spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Kým prvý menovaný sa vybral cestou vysvetľovania a začal s poslancami hnutia rokovať, šéfka justície svoje návrhy upravila. Už po tretíkrát prekreslila súdnu mapu a rozhodla sa zachovať väčšinu pracovísk. Kolíková priznáva, že ide o kompromis, ktorý odráža požiadavky sudcov či prokurátorov.

„Diskutovali sme aj s poslancami a mnohé pripomienky, ktoré od nich odzneli, sú v tomto návrhu rovnako zreflektované,“ vyhlásil rezort. Odmieta však, že by z jej strany šlo o ústupok Borisovi Kollárovi.

(Ne)presvedčila

Aj napriek tomu, že ministerka napokon súdy nezruší tak ako plánovala, podporu ešte nemá istú. „Pýtam sa, v čom spočíva tá reforma, keď pôvodne sme počúvali, že rušenie je nevyhnutné a teraz je to v pohode,“ zareagoval na novú mapu predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Poslanci hnutia sa s ministerkou stretnú už v utorok. Chcú vysvetliť, ako bude fungovať špecializácia sudcov a v čom bude nový systém efektívnejší, ak sa počet pracovísk a zamestnancov prakticky nezmení.

Súdna mapa Súdna mapa

Aj keď najhlasnejšie sa voči reforme ohradili kollárovci, zmeny kritizuje aj jej pôvodná strana. Veronika Remišová už skôr avizovala, že poslanci Za ľudí za návrh ruky nezdvihnú. A ani nová verzia nevyvolala nadšenie. „Dnes predstavená súdna mapa je chaotická,“ skonštatoval podpredseda strany Juraj Šeliga.

Od Kolíkovej žiada vysvetlenie, ako reforma zrýchli konania a ako sa zlepšia platy úradníkov. „Ak ma pani ministerka presvedčí, že jej návrh znamená, že občan bude mať spravodlivý rozsudok vo svojich rukách rýchlejšie, budem hlasovať za všetkými desiatimi,“ uviedol. Šéfka justície plánuje s poslancami ešte rokovať. Isté nemá ani všetky hlasy v hnutí OĽaNO.

Súdna mapa Súdna mapa Reuters

Neistá podpora

Práve kvôli výhradám od niekdajších straníckych kolegov má Kolíkovej reforma najmenšiu podporu spomedzi všetkých chystaných systémových zmien. Transformáciu nemocníc či národných parkov totiž nepodporuje v rámci koalície oficiálne iba klub Sme rodina.

A kým Lengvarského zákon či úpravu lesov môžu cez parlament prejsť s odretými ušami aj bez kollárovcov, Kolíková by v prípade straty aj štyroch hlasov od bývalých straníckych kolegov mohla mať oveľa vážnejší problém zmeny presadiť.

Presviedčať plánuje nielen partnerov, ale aj mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu. Tie však majú v Národnej rade dohromady len dvoch poslancov a nie je preto vylúčené, že by ministerka musela hľadať oporu aj u ďalších opozičných predstaviteľov. To však nateraz nechystá, nádeja sa, že nová mapa napokon bude po rokovaniach uspokojivým riešením. Čas na presviedčanie má minimálne do novembrovej parlamentnej schôdze.

Pre Kolíkovú môže byť neschválenie zmien aj otázkou ďalšieho zotrvania vo funkcii. „Je to kľúčová reforma, kvôli ktorej som šla do politiky, takže určite budem rozmýšľať nad mnohými vecami, ak sa mi ju nepodarí presadiť,“ odpovedala na otázku či v prípade neúspechu zotrvá na svojom poste.

Reuters

Drahší kompromis

Najnovší návrh mapy počíta so zväčšením obvodov krajských súdov. Ich sídla by už boli iba v Trnave, Žiline a v Prešove, pričom kraje by mali regionálne pracoviská. Pôvodne malo dôjsť aj k zániku viacerých okresných súdov, po novom by sa však zrušili len štyri, a to v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku.

V praxi by to znamenalo, že zamestnanci by zostali na svojich pôvodných miestach. Kolíková však tvrdí, že stále ide o reformu a nielen o zmenu tabuliek na budovách inštitúcií. Ráta sa aj so špecializáciou sudcov, ktorým budú prípady prideľované cez náhodný výber.

Znamená to však aj viac výjazdov pre samotných pracovníkov. „Už nebudú cestovať len občania, ale najnovšie aj sudcovia spoločne s vyššími súdnymi úradníkmi,“ kritizuje nápad Šeliga.

Súdna mapa Súdna mapa Reuters

Keďže jednotlivé pracoviská nezaniknú, pôjde o finančne náročnejší model, ako sa plánovalo. „Drahší je v tom, že pôvodný návrh mal ušetriť. Takže pokračujeme ďalej v čerpaní prostriedkov na justíciu, ako máme,“ vysvetlila Kolíková.

Na reformu sú vyčlenené aj peniaze z plánu obnovy, a to práve na podporu sídiel. Ministerka preto bude musieť zvážiť, ako teraz financie prerozdelí. Zachovanie väčšieho počtu úradov neprinesie úsporu do budúcnosti, a teda nebudú ani peniaze, ktoré pôvodne plánovala využiť napríklad aj na vyššie odmeny pre sudcov.

01 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 02 - Modified: 2024-04-02 13:42:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Žiadna kampaň, len som prezentoval svoje názory. Je to donebavolajúce, reaguje Kolíková (duel) 03 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád 04 - Modified: 2024-03-11 15:18:39 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka 05 - Modified: 2024-03-07 17:01:05 - Feat.: - Title: Kolíková zvolá na pondelok mimoriadny výbor k SIS, aby sa Gašpar predstavil. Chce vedieť jeho ciele
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:11