29.7.2021 08:39 | Hoaxy

Slovák chcel cez internet vyzbierať 10 miliónov na „liek proti 5G“. Nedostal ani euro

Zdroj: GoFundMe.com, Redakcia

Prezentoval sa ako „nezávislý vedec neovládaný farmafirmami“.

Neznámy Slovák sa cez crowdfundingovú platformu pokúsil vyzbierať peniaze na fiktívny „liek proti 5G“ sieťam. Od ľudí si cez zbierku na stránke CrowdFundMe pýtal až 10 miliónov eur.

„Chcem nájsť liek na ujmy spôsobené 5G vysielačmi,“ uvádza v popise muž, ktorý sa podpísal ako Martin Frámek z Kútov.

Píše o sebe, že je nezávislým vedcom neovládaným žiadnymi farmaceutickými firmami. „Chcem pomôcť ľuďom, ktorí sú dostatočne múdri na to, aby videli pravdu,“ spomenul v stručnom popise zbierky.

Aby toho nebolo málo, ako titulný obrázok zbierky zvolil grafickú ilustráciu plochej Zeme.

Organizátor zbierky na kontaktovanie redakciou Živé.sk do uzávierky článku nereagoval. Nevieme tak, či išlo len o kreatívny nápad, ako zneužiť vlnu hoaxov o 5G a privyrobiť si, alebo to bola len recesia.

Nápad sa však každopádne nestretol s pochopením ľudí. Zbierka totiž vznikla ešte 9. októbra 2020, no ani po necelých 10 mesiacoch od jej spustenia sa nenašiel nikto, kto by na ňu prispel čo i len eurom.

Čítajte podrobnosti o 5G a zdraví na Živé.sk:

Téme 5G sietí sme sa opätovne venovali aj v našom technologickom podcaste SHARE. V aktuálnej epizóde k téme sme sa zaoberali súčasným stavom tejto technológie na Slovensku a podmienkam jej využitia:

Všetky diely našich podcastov sú dostupné cez platformy Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify alebo Deezer. Prihláste sa na ich odber!