Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obete vojenskej činnosti v ruskej Belgorodskej oblasti sú už štyri

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útoky na Belgorodskú oblasť sa podľa ruských úradov v posledných dňoch zintenzívnili. Úrady preto pristúpili k evakuácii približne 2500 ľudí z okresu Šebekino.

Moskva 3. júna (TASR) - Na štyri vzrástol počet obetí piatkovej vojenskej činnosti na území ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. TASR o tom informuje podľa sobotňajšej správy televízie Sky News.

Príčina úmrtia obetí ostáva nejasná. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov totiž uviedol, že obete zahynuli v dôsledku ukrajinského ostreľovania, no partizánska skupina Légia Slobody Ruska, ktorá sa prihlásila k niektorým útokom v Belgorodskej oblasti, uviedla, že ruská armáda zabila dvoch civilistov, lebo si ich pomýlila s príslušníkmi tejto protikremeľskej milície.

Podľa Gladkova zomreli dve ženy v aute pri ostreľovaní cesty v obci Maslova Pristaň a ďalšie dve obete si vyžiadal raketový útok v pohraničnej obci Sobolevka. Pri útoku okrem toho utrpelo zranenia šesť ľudí.

Útoky na Belgorodskú oblasť sa podľa ruských úradov v posledných dňoch zintenzívnili. Úrady preto pristúpili k evakuácii približne 2500 ľudí z okresu Šebekino.

Légia Sloboda Ruska, ktorá sama seba označila za protikremeľskú milíciu, ktorá chce Rusko oslobodiť od prezidenta Vladimira Putina, tento týždeň oznámila, že začala s druhým vpádom na územie Ruska cez Belgorodskú oblasť.

Táto partizánska skupina pritom uviedla, že sa dohodla s ukrajinskou armádou, aby povolila evakuáciu ruských civilistov na územie Ukrajiny. Ukrajinská armáda však toto tvrdenie nepotvrdila a v minulosti poprela, že by s touto skupinou koordinovala akékoľvek kroky.

Televízia Sky News upozorňuje, že tvrdenia Légie Sloboda Ruska nedokázala nezávisle overiť.