Na hlavný obsah

Matovič: Nejdeme zatvoriť všetky fabriky na Slovensku

Pripustil, že je to úplne krajná možnosť.

Matovič: Nejdeme zatvoriť všetky fabriky na Slovensku
Premiér Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) odmieta, že by vláda pripravovala v boji s pandémiou zatvorenie všetkých fabrík na Slovensku. Proti informáciám, ktoré v posledných dňoch kolujú na verejnosti, sa v piatok (26. 2.) razantne ohradil na sociálnej sieti.

„Vzhľadom na to, že tieto chýry môžu mať devastačné účinky na investičné rozhodnutia a zásadne ovplyvniť obraz slovenského podnikateľského prostredia, musím tieto chýry dementovať. Nie je to pravda,“ vyhlásil premiér. Dodal, že je to úplne krajná možnosť, ktorá pripadá do úvahy a po ktorej siahli už viaceré štáty.

Matovič označil situáciu na Slovensku za mimoriadne vážnu. Uviedol, že napriek desať týždňov trvajúcemu lockdownu a spusteniu covidového automatu počet hospitalizovaných stúpa.

Počas posledných troch dní som preto do miestnosti, kde zvyčajne zasadá vláda, pozval približne dvadsať špičkových slovenských epidemiológov, infektológov, imunológov, virológov, verejných zdravotníkov, lekárov a spol., aby sme spoločne hľadali odpoveď na to, čo zmeniť v nastavených opatreniach, aby lockdown a COVID automat začali plniť svoju úlohu,“ vysvetlil. Podľa slov premiéra sa dohodli, že sa o prípadných návrhoch bude informovať až po tom, ako sa s nimi oboznámia koaliční partneri.

Nie zo dňa na deň

Ekonómovia tvrdia, že neísť do tvrdého lockdownu by bolo najlepšie. „Každý týždeň z takéhoto lockdownu by stál hospodárstvo zhruba 1,5 miliardy eur. Ak sa bavíme o dvoch-troch týždňoch, bavíme sa o štyroch či piatich miliardách eur,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko analytik INESS Martin Vlachynský.

Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied hovorí, že krátkodobé odstavenie podnikov by nemuselo mať zásadný dosah. Zdôrazňuje však, že podniky ako železiarne či automobilky nemôžu ostaviť zo dňa na deň. „Taký dvojtýždňový alebo trojtýždňový lockdown by sa nemusel až tak výrazne prejaviť na ekonomickom raste. Išlo by o akúsi alternatívu dovolenky. Podniky by sa na to ale museli pripraviť,“ vysvetlil pre Rádiožurnál.

Zástupca šéfredaktora Trendu Ronald Ižip zdôraznil, že počas druhej vlny pandémie sa k takémuto kroku neodhodlala žiadna krajina EÚ: „Všetky riešili problémy menšími lockdownami. Keby to urobilo Slovensko, by znamenalo, že sme vôbec nezvládli boj s koronakrízou.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko