Po celom Česku zasahujú kriminalisti, dôvodom sú odchody ľudí na Ukrajinu

TA3 TASR
21.4.2021 10:38

Detektívi českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu zasahujú v stredu od nočných hodín po celej republike, dôvodom sú odchody ľudí na Ukrajinu. Podľa Deníka N bolo zadržaných približne desať osôb, server iRozhlas spresnil, že ide o päť osôb. Informácie priniesol aj portál Novinky.cz.

Po celom Česku zasahujú kriminalisti, dôvodom sú odchody ľudí na Ukrajinu
ČTK

Ďalšie podrobnosti zatiaľ kriminalisti ani štátni zástupcovia neoznámili. Podľa serveru Aktualně.cz išlo o členov paramilitantnej skupiny, ktorá organizovala výjazdy Čechov na Ukrajinu, aby tam bojovali za proruských separatistov podporovaných Moskvou. Činnosť skupiny mali podľa serveru organizovať členovia ruskej rozviedky GRU z veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli vyhostení.

Hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej potvrdil, že útvar v stredu vykonáva úkony trestného konania, ale viac podrobností nemohol poskytnúť. Môže ich dať len Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe. To sa zatiaľ k zásahu nechcelo vyjadrovať. Nie je jasné, koľko ľudí bolo obvinených.

Česká republika vyhostila v pondelok 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko recipročne vyhostilo 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve. Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v utorok v súvislosti s výbuchmi prijala uznesenie, v ktorom odsúdila "teroristické útoky špeciálnych jednotiek ruskej vojenskej spravodajskej služby" v Česku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok