Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Alpine A110 GT Jean Rédelé: Limitovaná stovka

Zo špeciálnej edície sa vyrobí len 100 exemplárov.

Pred sto rokmi sa narodil zakladateľ automobilky Alpine a slávny pretekár – Jean Rédelé. Pri tejto príležitosti okrúhleho jubilea predstavila francúzska značka limitovanú edíciu vozidla Alpine A110 GT Jean Rédelé.

Zo špeciálnej edície sa vyrobí len 100 exemplárov. Nový model značky Alpine, ktorá je mimochodom dcérskou spoločnosťou značky Renault, má neobvyklú šedú farbu – Montebello, kontrastnú lesklú čiernu strechu a rovnako čierny kožený interiér. Elegantná „limitka“ orientovaná na Grand Touring odráža imidž svojho tvorcu s nadštandardnou výbavou.

Čierna strecha s vysokým leskom zvýrazňuje livrej tohto modelu A110 GT Jean Rédélé. Čierne 18-palcové kolesá Grand Prix s diamantovým efektom a strieborné brzdové strmene podtrhujú tento jedinečný model. Čierny kožený interiér a elegantné čierne prešívanie podtrhujú symbiózu medzi šedým exteriérom Montebello a tmavými štylistickými prvkami,“ uviedli zástupcovia automobilky z krajiny galského kohúta.

Zakladateľ Jean Réndelé sa narodil 17. mája 1922. Vyrastal v rodinnej autodielni, ktorú viedol jeho otec. Rédelé senior sa mimochodom tiež venoval športovým a súťažným strojom. Jean absolvoval obchodnú školu HEC a stal sa najmladším predajcom vozidiel Renault vo Francúzsku. V roku 1950 triumfoval na Rallye Dieppe-Rouen s vylepšeným modelom 4CV a neskôr sa stal továrenským jazdcom automobilky.

V roku 1952 ovládol legendárne preteky Mille Milles vo svojej kategórii. O dve sezóny neskôr získal poháre na Critérium des Alpes a v pretekoch Liége-Rím-Liége. V roku 1955 štartoval aj na vytrvalostných pretekoch 12h v Sebringu v USA, tiež s upraveným modelom 4CV, pričom v 2. kole nabúral. Hoci mal zničené vozidlo, vyviazol bez zranení. A to bolo práve v roku 1955, keď založil spoločnosť Societé Anonyme des Automobiles Alpine.

Názov Alpine odkazuje na európske veľhory – Alpy. V roku 1962 predstavil Jean Réndelé na autosalóne v Paríži kupé A110. Skonal v roku 2007 vo veku 85 rokov. Znovuzrodená Alpine so špeciálnymi 18-palcovými kolesami je tak poctou pre Jeana Rédelého Každý exemplár bude osadený plaketou s poradovým číslom a Rédelého podpisom. Objednávať nový model si môžu aj slovenskí záujemcovia, ale musia tak urobiť cez špeciálnu aplikáciu Alpine.

Vizitka značky ALPINE
Značka Alpine vznikla v roku 1955 ako dielo Jeana Rédéléa, syna dílera automobilky Renault. Prvý model A106 ma premiéru v rovnakom roku a počas šiestich rokov výroby údajne vzniklo 251 kusov. Francúzska značka dosahovala úspechy najmä v motoristickom športe, v roku 1996 však zanikla. Podarila sa ju opäť vzkriesiť až v roku 2012 konceptom A110-50. Produkčný model A110 považujú profesionálni pretekári a motoristickí odborníci za jeden z najlepšie ovládateľných športových vozidiel druhej dekády 21. storočia.

-jj-, zdroj a foto: Alpine, wikipedia

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov