Medzinárodná policajná organizácia Interpol by mala vylúčiť Rusko zo svojho systému databáz. Uvádza sa to v sérii odporúčaní pre eurokomisiu, ktoré v utorok prijal Európsky parlament.

Príslušný návrh predložila poľská europoslankyňa Jadwiga Wišniewská, informuje spravodajca TASR.

„Najdôležitejším odporúčaním je vylúčiť Rusko z Interpolu a jeho databáz. Existujú dôkazy o jasných a opakovaných porušeniach medzinárodného práva zo strany Ruska, vrátane najstrašnejších vojnových zločinov spáchaných na ukrajinských civilistoch. Nie je iná cesta, ako vylúčiť Ruskú federáciu z tejto organizácie, pretože ako krajina stratila svoju medzinárodnú dôveryhodnosť a vzťah založený na dôvere, ktorý je nevyhnutný pre medzinárodnú spoluprácu, bol úplne zničený," uviedla poľská poslankyňa.

Vylúčenie Ruska z databáz Interpolu by podľa europoslancov zaručilo lepšiu ochranu údajov.

V sérii odporúčaní, ktoré vznikli na podnet politickej frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR), sa tiež uvádza, že je potrebné zlepšiť výmenu údajov medzi členskými štátmi EÚ a Interpolom v záujme posilnenia boja proti terorizmu a organizovanému zločinu.

Medzi kľúčové odporúčania europarlamentu patrí poskytnúť agentúram EÚ - ako sú Policajný úrad EÚ (Europol), Európska prokuratúra (EPPO), Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) či Agentúra pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) - prístup k databázam Interpolu a poskytnúť záruky v súlade s európskymi nariadeniami o ochrane údajov pri prenose citlivých údajov.

Ďalšie dôležité správy

KK2 Kyjev - Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) hovorí počas stretnutia so slovinským premiérom Janezom Janšom, českým premiérom Petrom Fialom, poľským premiérom Mateuszom Morawieckým a poľským vicepremiérom Jaroslawom Kaczynským, vpravo poľský premiér Denys Šmyhal 15. marca 2022 v Kyjeve. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawieck
Neprehliadnite

Ukrajina a jej spojenci sa dohodli na zásadách obnovy vojnou zničenej krajiny