Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci v súťažiach hliadok získali tri medaily, zlatá šnúra kanoistov sa skončila

V úvodný deň súťaží na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v bratislavskom Čunove získali slovenskí reprezentanti tri medaily. V hliadkach sa to podarilo kajakárkam (bronz) aj kajakárom (striebro), bez cenného kovu zostali kanoistky, ale bronz si vyjazdili kanoisti.

22.09.2021 10:18 , aktualizované: 11:12
MS divoká voda, strieborná posádka, Foto:
.
debata

Skutočnosť, že singlisti brali „len“ bronz, je malá športová tragédia, keďže práve na domácej vode sa skončila viac ako dekádu trvajúca nadvláda slovenského tímu 3×C1M. Trojica Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Michal Martikán získala zlato na ostatných deviatich svetových šampionátoch bez prerušenia od Seu d'Urgell 2009.

V Čunove 2021 však už neštartovalo uvedené trio, do reprezentácie sa kvalifikoval Marko Mirgorodský namiesto Martikána. A séria Slovákov sa skončila. Stačilo to na medailové pokračovanie v tejto súťaži.

Hliadka kajakárok v zložení Eliška Mintálová, Jana Dukátová a Soňa Stanovská brala bronz, keď v konkurencii deviatich tímov Slovenky zaostali o 6,46 s za víťazným zoskupením Veľkej Británie (Kimberley Woodsová, Fiona Pennieová a Mallory Franklinová). Striebro berú Češky, ktoré mali v cieli o jednu sekundu a jednu stotinu lepší čas ako Slovenky.

Slovenská ženská hliadka C1. Foto: Ivan Majerský
MS divoká voda, ženy kánoe hliadky, Slovenská ženská hliadka C1.

Slovinky na štvrtom mieste zasa dosiahli o 51 stotín horší výsledný čas ako trio Sloveniek. Bronz v súťaži hliadok má veľkú cenu aj pre Janu Dukátovú, ktorá sa na MS v Čunove lúči s dlhoročnou úspešnou kariérou. „Vedeli sme na seba reagovať celkom dobre. Škoda ťukov, to ma trochu mrzí, mohlo to byť lepšie. Nazbierali sme štyri trestné sekundy, ale máme bronz a treba sa z toho tešiť,“ zhodnotila olympionička Mintálová podľa Slovenskej kanoistiky.

Muži mali medzi kajakármi o poznanie náročnejšiu konkurenciu, predstavilo sa až 20 tímov. Slovenskí reprezentanti v zložení Jakub Grigar, Martin Halčin a Adam Gonšenica boli tretí v poradí a čistou jazdou sa na dlhý čas usadili na prvom mieste. Nemci chytili 50-sekundovú penalizáciu a favorizovaní Česi dosiahli až o 5 sekúnd horší výsledný čas ako Slováci.

Video

Napokon sa na prvú priečku predrali Francúzi, ktorí vďaka bezchybnej a rýchlej jazde zdolali Slovákov o 1,85 s. Zlato si vybojoval tím v zložení Boris Neveu, Mathieu Biazizzo, Benjamin Renia. Bronz s dvoma trestnými sekundami získali Slovinci.

Medzi kanoistkami triu Monika Škáchová, Simona Glejteková a Zuzana Paňková ušiel cenný kov o 1,27 sekundy. V konečnom účtovaní dostali šesť trestných sekúnd a obsadili piatu priečku v konkurencii ôsmich trojíc. Zvíťazili Češky (Tereza Fišerová, Gabriela Satková, Martina Satkova) pred Španielkami a Ruskami.

Medzi kanoistami slovenský tím v zložení Matej Beňuš, Marko Mirgorodský a Alexander Slafkovský urobil na trati dva dotyky a skončil tretí s mankom 5,49 s na prvú priečku. Zlato si vybojovali Francúzi (Martin Thomas, Denis Gargaud Chanut, Nicolas Gestin) a striebro Česi. Pôvodne prišli Slováci do cieľa mimo medailovej trojice, no po korekcii bránkových rozhodcov poskočili na 3. pozíciu.

Slovenská mužská hliadka 3xC1 Slafkovský,... Foto: Ivan Majerský
MS divoká voda, kajak, hliadky, Slovenská mužská hliadka 3xC1 Slafkovský, Mirgorodský, Beňuš.

Pohľad do historických štatistík vraví, že Slovensko si vo svojom parádnom športovom odvetví – vodnom slalome – vybojovalo medaily s poradovým číslom 61, 62 a 63 na majstrovstvách sveta. Aktualizovaná slovenská bilancia má podobu: 25 zlatých – 19 strieborných – 19 bronzových medailí. Túto zbierku môžu slovenskí vodní slalomári vylepšiť počas víkendu, keď v Bratislave-Čunove vyvrcholí svetový šampionát súťažami jednotlivcov.

Súčasťou MS vo vodnom slalome je aj svetový šampionát vo vodnom zjazde.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Eliška Mintálová