Prezidentka podpísala novelu zákona o hospodárskej mobilizácii
14.5.2021 15:45
akt. 22.06.2021 04:11

Prezidentka podpísala novelu zákona o hospodárskej mobilizácii

Zuzana Čaputová Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Schválenie novej legislatívy vytvorí budúce predpoklady na skoršie skončenie sa núdzového stavu.

Niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie budú môcť byť prijaté nielen v núdzovom stave alebo vo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii. Vyplýva to z novely zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorú v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Novelizovaný právny predpis schválili v piatok predpoludním poslanci Národnej rady.

Legislatíva umožní zachovať väčšinu opatrení hospodárskej mobilizácie aj v prípade, že by sa núdzový stav skončil. Plénum o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

Schválenie novej legislatívy vytvorí podľa predkladateľov predpoklady na skoršie skončenie sa núdzového stavu, lebo vykonávanie opatrení hospodárskej mobilizácie prestane byť viazané na jeho trvanie. Zároveň bude možné i v budúcnosti realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie aj mimo núdzového stavu a nebude preto nutné len pre ne vyhlasovanie núdzového stavu. Legislatíva taktiež odstraňuje niektoré zrejmé legislatívne nedostatky a reaguje na niektoré aplikačné problémy.

Vláda na popoludňajšom rokovaní schválila zrušenie núdzového stavu uplynutím piatka 14. mája. Zrušila aj obmedzenia z neho vyplývajúce. Mimoriadna situácia trvá aj po ukončení núdzového stavu.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.