Aktuálne 05. október 2022

Prieskum Slováci si vo vojne želajú častejšie výhru Ukrajiny

Postoj
Postoj

Podľa prieskumu organizácie Globsec a agentúry Focus chce víťazstvo Ukrajiny 47 percent ľudí, výhru Ruska si praje 19 percent. 

Podľa prieskumu organizácie Globsec a agentúry Focus chce víťazstvo Ukrajiny 47 percent ľudí, výhru Ruska si praje 19 percent. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Slováci si vo vojne želajú častejšie výhru Ukrajiny
Foto: TASR/AP

Víťazstvo Ukrajiny v aktuálne prebiehajúcej vojne si želá 47 percent Slovákov. Vyplýva to z prieskumu organizácie Globsec. Víťazstvo Ruska si praje 19 percent opýtaných. Viac ako 30 percent ľudí odpovedalo, že nevedia alebo im je to jedno. 

Globsec na prieskume spolupracoval s agentúrou Focus. Uskutočnil sa v dňoch 21. 9. až 27. 9. na vzorke 1009 respondentov prostredníctvom osobných rozhovorov. Otázka znela: „Ako by ste chceli, aby sa vojna na Ukrajine skončila?“

V prípade, ak sa k možným odpovediam pridala dohoda bojujúcich strán, tak víťazstvo Ukrajiny chcelo 27 percent opýtaných a víťazstvo Ruska 10 percent. Dohodu by si želalo 60 percent ľudí. 

Postoje mohli zmeniť udalosti na fronte

Podobný prieskum vykonala nedávno SAV. V ňom si väčšina respondentov želala výhru Ruska. Tam sa však odpovede merali na desaťstupňovej škále.

Globsec uvádza, že reaguje práve na tento prieskum. „V nadväznosti na mieru publicity, hystérie a dezinterpretácií spojených s prieskumom sme sa rozhodli prieskum uskutočniť opäť aj vzhľadom na zmeny vo vývoji vojnovej situácie,“ hovorí organizácia. 

Podľa Dominiky Hajdu z Centra pre demokraciu a odolnosť v Globsecu mohli posun v prospech Ukrajiny spôsobiť aj správy z frontu. „V lete situácia na Ukrajine vyzerala nádejnejšie pre ruskú stranu, čo mohlo v časti populácie evokovať, že Ukrajina už nemá na výhru šancu,“ hovorí s tým, že postoje mohla zmeniť úspešná ukrajinská protiofenzíva v septembri.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik uviedol, že tieto výsledky reflektujú aj iné prieskumy na Slovensku, podľa ktorých pätina až tretina ľudí dôveruje „proruským naratívom“.

Upozorňuje aj na veľké množstvo ľudí, ktorí odpovedali, že im to je jedno. Túto odpoveď volili väčšinou mladí ľudia vo veku 18 až 34 rokov (33 percent). Vo vekovej skupine 35 až 54 rokov to bolo 23 percent a v skupine nad 55 rokov 19 percent.

Podľa neho to svedčí o veľkej miere apatie v spoločnosti. „Približne tretine na výsledku nezáleží alebo sa k nemu nevedia vyjadriť, čo je vzhľadom na mieru dosahu konfliktu na bezpečnosť a prosperitu krajiny veľmi vysoké číslo,“ uzavrel.

Pri Rusku stoja najviac voliči Republiky a Smeru

Prieskum meral aj postoje medzi voličmi politických strán. Najviac sa prikláňajú k víťazstvu Ruska voliči Republiky (55 percent) a Smeru (36 percent). 

Pri ostatných stranách prevláda víťazstvo Ukrajiny. Najviac je to pri voličoch PS (83 percent), nasleduje SaS (75 percent), OĽaNO (70 percent), KDH (68 percent), Sme rodina (59 percent), Hlas (48 percent). 

Medzi voličmi Hlasu si však 20 percent želá víťazstvo Ruska. Pri ostatných stranách je to menej ako 10 percent. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0