Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo vlaku už môžete navštíviť reštauračný vozeň. Má to však háčik, keď prechádzate niektorými okresmi
Zdielať na

Vo vlaku už môžete navštíviť reštauračný vozeň. Má to však háčik, keď prechádzate niektorými okresmi

BRATISLAVA / Od dnešného dňa už pri ceste vlakom po Slovensku môžeme využívať opäť služby reštauračných vozňov. Tie sa ale napriek tomu musia riadiť oficiálnym covidovým automatom. Aj preto si počas cesty z Košíc do Bratislavy počas prejazdu troch okresov nemôžete vo vlaku nič objednať.

V slovenských rýchlikoch, či v medzinárodnom vlaku medzi Viedňou a Košicami už hladní a smädní nebudete.

Keďže je pandémia na ústupe, oddnes už môžu vo vlakoch vydávať cestujúcim jedlá a nápoje. A to v rámci celého vlaku, nielen v reštauračnom vozni.

"Podmienky vydávania jedál a poskytovania služieb v reštauračných vozňoch sa riadia covid automatom," uviedol hovorca Tomáš Kováč.

To znamená, že dnes vlak z Košíc do Bratislavy počas platného tohto týždňového covid automatu, prechádzal cez tri ružové okresy a to Ružomberok, Trenčín a Nové Mesto nad Váhom.

"V ružových a červených okresoch naďalej nie je možné podávať jedlá a nápoje v interiérových častiach prevádzok," vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

A tak nastala dilema čo s reštauračným vozňom prechádzajúcim cez spomínané okresy - vyhadzovať ľudí od nedojedeného jedla, kým vlak neprejde kritický okres, by zrejme cestujúcich poriadne nahnevalo. Regionálny hygienici Ministerstva dopravy však s Úradom verejného zdravotníctva našli kompromis.

"Došlo k záveru, že v prípade prejazdu vlaku ružovým alebo červeným okresom bude pozastavené vydávanie jedál," skonštatoval hovorca železníc Kováč.

"Cestujúci, ktorí už mali objednané v respektíve, boli obslúžení predtým, môžu svoje jedlo dojesť, ale dalšiu objednávku už nie,"  vysvetlil manažér reštauračných vozňov Jozef Molčák.


My sme dnes cestovali zo Žiliny do Bratislavy a prechádzali sme dvomi ružovými okresmi.

"V podstate oni v stanici Trenčianska Teplá prestanú poskytovať nápoje a jedlá a začnu poskytovať tuto službu až po opustení stanice Nové mesto Nad Váhom," priblížil manažér Jozef Molčák.


Od pondelka by mali byť už len 2 červené okresy - a to Kysucké Nové Mesto a Myjava. O niečo lepšie, no stále ružové budú Skalica, Trenčín a Banská Štiavnica. Nad Trenčínom však visel otáznik. Pre zlepšujúcu sa situáciu primátor požiadal vládu, aby online zasadla a farbu zmenila na oranžovú.

"Avšak, nakoľko bolo minulý týždeň hodnotenie RÚVZ ešte na úrovni ružového okresu, musíme si na základe metodiky covid automat počkať ešte jeden týždeň a až následne môže byť okres preradený," uviedla hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Pre Trenčiansky okres tak pandemické opatrenia budú platiť v ružovej aj budúci týžden.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy