Šéf slovenských Nočných vlkov chce cvičiť s hasičmi. Mikulec odkázal, že nesúhlasí
18.5.2021 00:00
akt. 20.08.2021 10:26

Šéf slovenských Nočných vlkov chce cvičiť s hasičmi. Mikulec odkázal, že nesúhlasí

Uložiť článok
Obci Dolná Krupá podnikateľ Hambálek predostrel plán, ktorý ráta aj s tým, že v jeho opevnenom areáli budú cvičiť trnavskí hasiči. Prezident hasičského a záchranného zboru o tom nič nevie.

Neďaleko Dolnej Krupej, neveľkej obci pri Trnave, leží uprostred ničoho vojenská pevnosť. Niekoľko budov s maskáčovým náterom chráni vysoký betónový plot s ostnatým drôtom. Zvedavcov, ktorí by sa azda chceli dostať dovnútra, pozoruje niekoľko bezpečnostných kamier.

V skutočnosti ide o bývalú inseminačnú stanicu, ležiacu na pozemku, na ktorom má podľa stále platného územného plánu ešte aj dnes prebiehať poľnohospodárska výroba.

O objekt sa pred tromi rokmi zaujímali slovenské aj viaceré svetové médiá. Práve tu totiž mala vzniknúť európska základňa ruského motorkárskeho gangu Noční vlci, ktorého vodca Alexander Zaldostanov, prezývaný Chirurg, patrí k blízkym spojencom Vladimira Putina.

Po silnom tlaku verejnosti a desaťtisícových sankciách zo strany štátu majiteľ areálu Jozef Hambálek (pred pár mesiacmi prepísal firmy na rodinu) obci Dolná Krupá ponúkol, že z areálu spraví miesto oddychu pre rodiny s deťmi a cvičisko pre hasičov a ich ťažkú techniku.

Má to však háčik. Šéf hasičov o spolupráci s Hambálkom nič nevie a keby k nej aj malo dôjsť, minister vnútra Roman Mikulec by bol rozhodne proti.

Hambálkov prísľub

Vlani v júni predstúpil Hambálek, inak osobný priateľ exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo Smeru, pred poslancov Dolnej Krupej so žiadosťou o zmenu územného plánu.

Na rokovaní zastupiteľstva vysvetlil, že by bývalé poľnohospodárske družstvo rád premenil na rekreačný areál. Za betónovým múrom by chcel vybudovať detské ihrisko, mini zoo aj malé dopravné ihrisko.

Špeciálny dôraz však Nočný vlk kládol na spoluprácu s trnavskými hasičmi. Cvičisko, ktoré chce postaviť, by vraj malo slúžiť aj im. Hambálek je sám veliteľom združenia dobrovoľných hasičov.

„Výcvikový areál bude slúžiť aj ako cvičisko pre záchranné zložky,“ povedal Hambálek podľa zápisnice z rokovania zastupiteľstva. Práve spoluprácu s hasičmi by v Dolnej Krupej najviac privítali.

„Je prísľub, že areál bude k dispozícii dobrovoľným hasičom z regiónu a tiež budú spolupracovať s profesionálnymi hasičmi z Trnavy. V tomto je asi najväčší prínos pre obec,“ hovorí pre Aktuality.sk starosta Marek Dekan.

Poslanci napokon schválili návrh na zmenu územného plánu, no nový územný plán ešte len musia definitívne odsúhlasiť.

8fotiek v galérii Areál Jozefa Hambálka v Dolnej Krupej Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

Brancov už nechcú

Na to však už Hambálek nečakal. Za oploteným komplexom maskáčových budov medzitým vzniklo čosi ako tankodróm, zrejme spomínané cvičisko pre hasičov.

„Bol som sa tam pozrieť, je tam nejaká výkopová zemina, ale netuším, na aký účel tam je,“ reagoval starosta dediny, keď sme sa ho pýtali, či vie, že podnikateľ nečaká na zmenu územného plánu.

V minulosti už v Hambálkovom areáli cvičili Slovenskí branci, polovojenská organizácia, ktorú pravidelne monitoruje SIS. Hambálek dokonca brancom požičal obrnený transportér BVP. Fotografiami z nácviku „ofenzívnej činnosti“ sa potom Slovenskí branci chválili na Facebooku.

Podnikateľ poslancom Dolnej Krupej sľúbil, že už sa to opakovať nebude. Žiadni branci a vraj ani žiadni Noční vlci.

„Korešpondenčnú adresu tam asi majú stále, ale na zastupiteľstve vyhlásil, že aktivity spájané s rôznymi pofidérnymi združeniami sa tam opakovať nebudú,“ vysvetľuje starosta Dolnej Krupej.

Všetko však nasvedčuje tomu, že v areáli napokon nebudú cvičiť ani hasiči. Ministerstvo vnútra tvrdí, že šéf hasičov Pavol Mikulášek nemá žiadne informácie o budovaní strediska určeného na výcvik hasičov.

8fotiek v galérii Areál Jozefa Hambálka v Dolnej Krupej Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

Minister nesúhlasí

Nič o tom nevie ani krajské riaditeľstvo v Trnave. Profesionálni aj vybraní dobrovoľní hasiči podľa rezortu vnútra pravidelne cvičia vo výcvikových zariadeniach zboru v Žiline a Lešti.

„Hasičský a záchranný zbor preto nepotrebuje vykonávať výcviky v iných zariadeniach. S podobným cvičením vo vami uvedených priestoroch by rozhodne nesúhlasil ani minister vnútra,“ odmieta akékoľvek spájanie s Hambálkom ministerstvo.

Prečo teda slovenský Nočný vlk poslancom tvrdil, že u neho budú cvičiť hasiči? Chceli sme sa spýtať priamo jeho, na naše otázky však nereagoval.

Nevieme, aké úmysly Hambálek mal, isté je, že práve prísľub spolupráce s hasičským zborom môže miestnych poslancov povzbudiť, aby zmenu územného plánu odhlasovali.

„Pre nás ako obec je najpodstatnejšie, aby bol objekt použitý správne a bez spojitostí s Nočnými vlkmi a podobnými organizáciami. (…) Hlavné pozitívum vidím v spolupráci s hasičským zborom,“ tvrdil starosta Dekan minulý rok na rokovaní zastupiteľstva.

Starostu sme na stanovisko ministerstva vnútra upozornili. Aj napriek tomu si stále myslí, že spolupráca s hasičmi bude reálna.

Vyznamenania od Putina

Trnavský podnikateľ Hambálek je už dnes pomerne opatrný a priestory v Dolnej Krupej s Nočnými vlkmi príliš nespája. Dávno pred tým, než bol celý prípad medializovaný, však bola jeho rétorika úplne iná.

O areáli hovoril ako o európskom štábe Nočných vlkov. Na jeho oficiálnom otvorení, ktoré sa uskutočnilo 23. júna 2018, sa zúčastnil aj zástupca ruskej ambasády na Slovensku.

O Dolnú Krupú sa zrazu začali zaujímať médiá aj politici. Noční vlci totiž nie sú len obyčajní motorkári. Členovia motorkárskeho gangu verne slúžia režimu Vladimira Putina a podieľali sa aj na ruskej anexii ukrajinského Krymu.

Šéf gangu Alexander Zaldostanov, ktorého Hambálek považuje za svojho kamaráta, dostal za svoje angažovanie sa na Ukrajine od ruského prezidenta štátne vyznamenanie.

Zaldostanov, ktorý otvorene velebí Stalina a prehliada všetky jeho zločiny, je na sankčnom zozname EÚ a na Slovensko legálne pricestovať nemôže. Preto, keď pobočku Nočných vlkov pri Trnave otvárali, poslal za seba náhradu.

8fotiek v galérii Noční vlci Zaldostanov a Hambálek v objatí Zdroj: Facebook.com (Alexander Zaldostanov)

Hybridná hrozba na kolesách

Po medializácii Hambálek vyhlasoval, že chce v areáli otvoriť obyčajné múzeum druhej svetovej vojny.

Do Dolnej Krupej navozil vyradenú ťažkú bojovú techniku, od štátu však pre nesplnenie oznamovacích povinností dostal pokutu 33-tisíc eur a od zámeru otvárať múzeum upustil.

O priestoroch Nočných vlkov potom dlhšie nebolo počuť. Až do leta minulého roku, keď Hambálek prišiel s plánom zriadiť v areáli mini zoo aj cvičisko pre hasičov.

Noční vlci pravidelne v máji organizujú jazdy naprieč Európou a zastavujú sa pri pamätníkoch padlých vojakov Červenej armády. Tento rok opäť prišli aj na Slovensko. Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus im odkázal, že u nás nie sú vítaní.

„Táto hybridná hrozba na kolesách nemá v našich mestách a obciach čo hľadať,“ napísal na Facebooku.

Ruskí motorkári sa podľa neho skrývajú za úctu k obetiam 2. svetovej vojny, v skutočnosti však vyzývajú na podporu nacionalistických či extrémistických síl a mobilizujú verejnosť proti členstvu v EÚ a NATO.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.