Na hlavný obsah

Neúspešný prezidentský kandidát Krisztián Forró podporil pred druhým kolom Petra Pellegriniho

V prvom kole získal 2,9 percenta hlasov.

Neúspešný prezidentský kandidát Krisztián Forró podporil pred druhým kolom Petra Pellegriniho
Na snímke predseda strany Maďarská Aliancia Krisztián Forró (vpravo) a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda strany Maďarská Aliancia Krisztián Forró podporí v druhom kole prezidentských volieb predsedu Národnej rady (NR) SR a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Informovali o tom na spoločnej stredajšej (27. 3.) tlačovej konferencii. Forró kandidoval v prvom kole volieb, do druhého nepostúpil.

„V tejto chvíli a za týchto podmienok si myslím, že by bolo alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú,“ uviedol Forró. Podčiarkol zároveň potrebu určiť smerovanie krajiny. Za súčasných podmienok označil Pellegriniho za najlepšiu voľbu pre Slovensko. A tiež pre každého, kto považuje za dôležité regióny, národnostné komunity či mier.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Korčok získal 42,51 percenta hlasov, Pellegrini získal 37,02 percenta hlasov. Forró získal v prvom kole volieb 2,9 percenta hlasov voličov.

Fórum podporí Korčoka

Politická strana Fórum (predtým Maďarské fórum) podporí v druhom kole prezidentských volieb občianskeho kandidáta Ivana Korčoka. Voči obom kandidátom – Korčokovi aj Pellegrinimu má však určité výhrady.

Politický subjekt, ktorý vedie exminister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon, tvrdí, že premiér Robert Fico by nemal získať absolútnu moc v krajine. Dodáva, že ako zodpovední politici a predstavitelia voličov maďarskej národnosti nemôžu ostať ticho, keď ide o budúcnosť krajiny.

„Považujeme za správne zaujať jasný postoj a povedať, že záujmom maďarskej komunity je, aby Slovensko bolo demokratickým právnym štátom, ktorý je jasne ukotvený vo vyspelej západnej civilizácii. Preto chceme vyzvať voličov, aby 6. apríla prišli k prezidentským voľbám a zabránili, aby Fico získal absolútnu moc, menil našu zahranično-politickú orientáciu a demontoval demokratický právny štát,“ uviedla Fórum na sociálnej sieti.

Súčasne tvrdí, že Maďari nemôžu zabudnúť na odvetný zákon zakazujúci dvojité občianstvo. Aj to, že Fico a ďalší vládni predstavitelia vrátane Pellegriniho boli tí, ktorí vyštvali z krajiny Hedvigu Malinovú.

Podľa Simona koná proti záujmom maďarskej komunity každý, kto priamo alebo nepriamo pomáha Ficovi. „Spojenie sa s Ficom je ako dohoda s čertom – cesta vedie iba do pekla. Sme presvedčení, že z ponuky kandidátov v druhom kole je Ivan Korčok väčšou garanciou na zachovanie demokratického právneho štátu a našej zahranično-politickej orientácie,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko