Šéfka Úradu na ochranu oznamovateľov Rezort vnútra sa mal obrátiť na úrad pri postavení vyšetrovateľov mimo služby

TASR Postoj
TASR Postoj

Podľa Zuzany Dlugošovej by sa tak vylúčilo, že krok ministra vnútra nie je výsledkom odvety.

Podľa Zuzany Dlugošovej by sa tak vylúčilo, že krok ministra vnútra nie je výsledkom odvety.

TASR Postoj

TASR

Postoj

Rezort vnútra sa mal obrátiť na úrad pri postavení vyšetrovateľov mimo služby
Zuzana Dlugošová. Foto: Postoj/Andrej Lojan

Ministerstvo vnútra sa malo obrátiť na Úrad na ochranu oznamovateľov v súvislosti s postavením mimo služby vyšetrovateľov, ktorí mali status chráneného oznamovateľa.

Skonštatovala to riaditeľka úradu Zuzana Dlugošová na štvrtkovej tlačovej konferencii. Poukázala na zákon a upozornila, že úkon bez súhlasu úradu je neplatný.

Čítajte tiež

Dlugošová priblížila, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa mal na úrad obrátiť z preventívnych dôvodov, aby sa vylúčilo, že jeho krok nie je výsledkom odvety a dôsledkom oznámení protispoločenskej činnosti.

Vysvetlila, že v podobných prípadoch môže úrad uložiť sankciu až do 100-tisíc eur. Úrad si už vyžiadal dokumentáciu od oboch strán. Zatiaľ mu neboli doručené všetky podklady. S rezortom vnútra podľa slov Dlugošovej komunikujú. Situáciu následne úrad vyhodnotí a prípadne začne správne konanie.

Dlugošová si myslí, že zákon je silný v prospech oznamovateľov. Za nešťastný označila postup štátnych orgánov, ak ignorujú právne normy. Hovorí o negatívnom príklade a škodlivom kroku.

„Takto sa ukazuje občanom, že zákony nemusia rešpektovať a že na inštitúcie sa nemožno spoliehať,“ povedala.

Mrzí ju, že sa rezort vnútra na úrad neobrátil. Keďže sa aktuálne ministerstvo nachádza podľa jej slov v konkrétnom právnom spore voči oznamovateľom, predpokladá dohru na súdoch.

Minister vnútra ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov okolo Jána Čurillu. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Právny zástupca policajtov Peter Kubina označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia