Denník N

Superliga je po dvoch dňoch mŕtva. Dramatický príbeh fiaska futbalovej elity, ktoré zjednotilo futbalový svet

Fanúšikovia protestujú proti rozhodnutiu FC Liverpool vstúpiť do európskej Superligy v anglickom meste Leeds v pondelok 19. apríla 2021. Foto - TASR/AP
Fanúšikovia protestujú proti rozhodnutiu FC Liverpool vstúpiť do európskej Superligy v anglickom meste Leeds v pondelok 19. apríla 2021. Foto – TASR/AP

Ani nie 48 hodín po tom, čo sa slovami portálu Foreign Policy strhla v európskom futbale občianska vojna, bol jednému z najväčších konfliktov v novodobých dejinách tohto športu koniec.

Všetkých šesť anglických klubov z 12-člennej skupiny zakladateľov Superligy v priebehu utorka oznámilo, že z megalomanského projektu po proteste fanúšikov aj odbornej verejnosti nadobro vystupujú.

Rýchlo sa k nim podľa zákulisných informácií pridali aj Inter a AC Miláno a podľa anonymných zdrojov The Times bolo len otázkou času, kedy od predbežnej dohody odstúpia aj Atlético Madrid a Barcelona.

V stredu ráno španielske a talianske kluby vydali spoločné stanovisko, že projektu Superligy sa nevzdávajú.

Andrea Agnelli z Juventusu však potom pripustil, že projekt nemôže pokračovať bez anglických klubov, a počas dňa oznámili plány na odchod Inter aj AC Miláno a Atlético Madrid.

Britský portál Talksport včera ako prvý priniesol informáciu, že po večernom zápase Chelsea s Brightonom (0:0) sa všetkých dvanásť rebelských európskych veľkoklubov zúčastnilo na krízovom konferenčnom hovore.

Jeho výsledkom je masový exodus účastníkov z projektu v hodnote aspoň 3,5 miliardy eur, ktorý mal profitovať na úkor Ligy majstrov a európskej futbalovej pyramídy.

„Celý projekt práve zomrel. A je na dobrej ceste, aby sa stal totálnym fiaskom,“ vyhlásil podľa CNN Ramón Calderón, bývalý prezident Realu Madrid.

Stredajšie titulky rannej britskej tlače oplývali radostnými správami o víťazstve fanúšikov nad chamtivými milionármi.

„Nová nádej pre futbal,“ napísal The Mirror na svojej úvodnej strane.

Ešte v nedeľu pritom súčasný vedúci muž Realu Madrid Florentino Pérez, ktorý je otcom myšlienky Superligy a jej prvým a asi aj posledným prezidentom, hlásal, že jeho projekt je záchrancom všetkých futbalových klubov. „Pomôžeme mu na každej úrovni a dostaneme ho na miesto vo svete, ktoré mu právom prináleží,“ povedal Pérez.

„Bez Superligy futbal umrie,“ dodal v televíznom rozhovore.

Podľa Calderóna je však opak pravdou – Superliga mala futbal zabiť. Namiesto prehlbujúcich sa rozdielov a elitárstva podľa neho potrebuje futbal počas pandémie „jednotu a solidaritu“.

Ako sa za dva dni stal z mesiáša futbalu mŕtvy koncept? Kľúčovú úlohu zohrala nielen športová politika, ale aj zanietení fanúšikovia.

V článku sa dočítate:

  • aké citlivé informácie unikli zástupcom Superligy;
  • akú úlohu pri jej rozpade zohral kongres UEFA;
  • prečo pri jej konci mali kľúčovú úlohu fanúšikovia či
  • aký ďalší priebeh možno teraz očakávať.

Uniknuté dokumenty

Spúšťačom bleskovej futbalovej vojny bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalová Superliga

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie