Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšia pomoc štátu v boji s pandémiou: Vláda schválila viaceré opatrenia
Zdielať na

Ďalšia pomoc štátu v boji s pandémiou: Vláda schválila viaceré opatrenia

BRATISLAVA / Vláda v stredu na svojom rokovaní mala viacero bodov. Jedným z najdôležitejších bol doplňujúci návrh k daňovému bonusu na dieťa. Po novom sa za príjmy má považovať aj OČR, PN-ka a pomoc od štátu. No a keďže Ministerstvo školstva v utorok zaskočila informácia, že šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí nie je za otváranie škôl ani pri zavedení Covid automatu, na pretrase bude aj to. Zaujímavé informácie zazneli aj pred samotným rokovaním vlády.

Ochorenie Covid-19 rezonovalo aj v informáciách pred zasadnutím vlády. S tými najaktuálnejšími prišiel minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ten potvrdil, že na Slovensku máme britskú mutáciu už od minulého roka, potvrdená bola celkovo v 5,77 odobratých a vyhodnotených vzorkách. "Teraz v noci prišla táto informácia od Slovenskej akadémie vied. Variant sa potvrdil z Trenčína z decembrových vzoriek. Variant sme tu teda mali aj minulý rok a postupne on naberá na sile," skonštatoval Krajčí.

Po povolení lieku Ivermectin volali viacerí lekári. Môže pomôcť pacientom najmä v ťažkých stavoch. Ako nám potvrdilo ministerstvo zdravotníctva, minister Krajčí toto povolenie podpísal. "Na základe žiadosti hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre infektológiu, ministerstvo zdravotníctva dalo povolenie na tento liek, aby sa mohol používať aj pri pacientoch na liečbu ochorenia Covid-19. Tento liek bude na lekársky predpis, dostupný v lekárňach, bude sa môcť používať v ambulanciách a v nemocniciach. Povolenie platí 6 mesiacov," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Odpoveď na otázku, čo bude s okresmi, ktoré nepotrebujú ísť do ďalšej fázy testovania, nepadla ani v stredu. Mal by sa ňou zaoberať krízový štáb, ktorý bude hneď po zasadnutí vlády. "Buďme radi, ako to teraz prebieha. Nerobme nejaké unáhlené rozhodnutia, aby sme to znova nezvrátili do negatívnej polohy," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď. "Ja momentálne neustúpim z toho, čo je napísané v Covid automate. Som ale zástancom akejkoľvek dohody, ktorá bude prísnejšia ako je Covid automat. Situácia je veľmi vážna a sú na to jednoznačné dôvody a ten nový typ britského koronavírusu je jedným z nich," dodal Krajčí. 

Podmienky na získanie daňového bonusu na dieťa sa majú zmierniť

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila tiež viaceré opatrenia, ktoré majú pomôcť ľuďom zasiahnutým pandémiou koronavírusu. Za zdaniteľný príjem rodiča na získanie nároku na daňový bonus na dieťa sa budú považovať aj príspevky v rámci aktívnej politiky trhu práce, dotácie z rezortu kultúry, ako aj pandemické nemocenské dávky a pandemické ošetrovné. Poberatelia týchto príjmov tak ľahšie splnia podmienku nároku na daňový bonus na dieťa, ktorou je ročný zdaniteľný príjem aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy. Aktuálne ide o sumu 3 738 eur. Vyplýva to z legislatívneho návrhu, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament týmto opatrením zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Týmto opatrením chce rezort financií zamedziť negatívnemu dopadu pandémie na ekonomickú situáciu niektorých daňovníkov. Legislatívna úprava pomôže tým zamestnancom a samostatne zárobkovo činným osobám, ktorí by inak za minulý rok nesplnili podmienku dosiahnutia zdaniteľných príjmov aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a nemali by preto nárok na daňový bonus na dieťa.

Počas pandémie sa podľa tohto návrhu za daňové výdavky budú považovať náklady zamestnávateľa alebo daňovníka s príjmami z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktoré vynaložil na testovanie na COVID-19 alebo v súvislosti s ním. "Ide aj o výdavky vynaložené na blízke osoby zamestnanca alebo daňovníka s príjmami z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktoré s ním žijú v spoločnej domácnosti, a výdavky daňovníka na fyzické osoby, ktoré vykonávajú činnosť pre daňovníka v mieste jeho podnikania," uviedlo ministerstvo financií.

Kabinet posunul splatnosť sociálnych odvodov za január do 30. júna tohto roka

Časti zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) sa posunie splatnosť sociálnych odvodov za január z februára na koniec júna tohto roka.  Týka sa to zamestnávateľov a povinne poistených SZČO, ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent. Posun splatnosti z februára na koniec júna sa vzťahuje aj na príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré povinne platí zamestnávateľ za zamestnanca vykonávajúceho tzv. rizikovú prácu. Ministerstvo práce a sociálnych vecí odhaduje, že pre tento krok vyberie Sociálna poisťovňa za január na poistnom o 21,6 milióna eur menej.

Vláda už v decembri minulého roka rozhodla o tom, že pre zamestnávateľov a SZČO s poklesom obratu najmenej o 40 percent posunie splatnosť sociálnych odvodov za marec, máj, jún a júl vlaňajška z 31. decembra na 30. jún tohto roka. Do 30. júna tohto roka sa časti podnikateľov takisto odložila splatnosť poistného na sociálne poistenie za december 2020. Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy