TÜV: Toto je ‘Sedem nespoľahlivých’. Radšej sa im vyhnite

Nemecké stanice technických kontrol sú cenným zdrojom údajov o poruchovosti vozidiel. Pozor si treba dávať na problémové modely, ktoré sú bežné aj v našich autobazároch.

17.05.2021 06:00
debata (11)

Pri kúpe áut z druhej ruky nie je na škodu získať prehľad o spoľahlivosti jednotlivých modelov z viacerých zdrojov. Okrem spotrebiteľských štatistík spokojnosti a údajoch poisťovní o poruchovosti vedia dobre poslúžiť aj dáta nemeckej siete technických kontrol TÜV. Hoci v poslednom menovanom prípade sú do úvahy brané len objektívne chyby, ktoré zabraňujú úspešnému zvládnutiu kontroly, údaje vyplývajú z miliónov skontrolovaných kusov automobilov.

TUV Report - 2017 Čítajte aj TÜV: Toto je 5 najmenej spoľahlivých SUV. Sú bežné aj u nás

Celkovo sa do štatistiky dostalo 237 modelov. TÜV tradične rozdeľuje autá podľa veku do piatich skupín, pričom počet najazdených kilometrov nezohľadňuje. Z výsledkov možno vyčítať, ktoré modely sú vo všeobecnosti najmenej spoľahlivé. Zvyčajne však ide o autá patriace do kategórie najstarších vozidiel, teda desaťročných a jedenásťročných. Nižšie uvádzame šesť modelov a jednu značku, ktoré s poruchami zápasia najčastejšie.

Citroën Berlingo

Francúzsky minivan je už značnú dobu obľúbenou voľbou podnikateľov z rôznych oblastí pre výborné úžitkové vlastnosti a priaznivú obstarávaciu cenu. Po niekoľkých rokoch sa však dostavujú problémy, ktoré môžu znepríjemniť život novému majiteľovi. Pozor si treba dať na poruchy elektroniky, úniky oleja, opotrebované riadenie a brzdy.

Citroën Berlingo (2016) Foto: Citroën
Citroen-Berlingo-2016-1280-02 Citroën Berlingo (2016)

Fiat Punto

Legenda medzi malými autami sa v poslednej generácii vyrábala neuveriteľných šestnásť rokov s niekoľkými modernizáciami. Ani tie však nedokázali odstrániť niektoré neduhy, ktoré model sprevádzali dlhé roky. Ide hlavne o fungovanie svetiel a tlmičov, úniky oleja a poruchy brzdovej sústavy.

Fiat Punto (2012) Foto: Fiat
Fiat-Punto-2012-1280-03 Fiat Punto (2012)

Renault Kangoo

Podobne ako konkurenčný Citroën Berlingo aj Renault Kangoo ponúka viacúčelové využitie. Časom sa však aj pri tomto modeli dostavujú problémy najmä s tlmičmi, pružinami a osvetlením.

Renault Kangoo (2014) Foto: Renault
Renault-Kangoo-2014-1280-04 Renault Kangoo (2014)

Renault Twingo

Francúzske mini auto patrilo dlhé roky k obľúbeným modelom, no ďalšej generácie sa nedočkalo. Pokiaľ ide o tie predchádzajúce, pri kúpe z druhej ruky sa treba mať na pozore, hlavne čo sa týka tesnosti hlavy valcov motora, elektroniky, unikajúcich prevádzkových kvapalín a korózie. Mladšie kusy môže trápiť aj brzdová sústava a vysokotlakové čerpadlá.

Renault Twingo (2012) Foto: Renault
Renault-Twingo-2012-1280-04 Renault Twingo (2012)

Volkswagen Sharan/Seat Alhambra

Koncernové dvojčatá sú v bazároch povestné vysokým nájazdom kilometrov. Niektoré problémy sa objavujú už u päťročných modelov, no pri starších sú už pomerne bežné. Majitelia musia najčastejšie riešiť opravy svetiel a odpruženia, pričom obvyklým úkazom je hrdzavenie karosérie.

Volkswagen Sharan (2011) Foto: Volkswagen
Volkswagen-Sharan-2011-1280-04 Volkswagen Sharan (2011)

Volkswagen Passat CC

Menej praktický, no štýlovo vyzerajúci variant obľúbeného Passata dopláca na nízku spoľahlivosť benzínových agregátov TSI. V prípade naftových pohonných jednotiek TDI je problémov menej. Obe motorizácie však sprevádzajú poruchy bŕzd a zavesenia kolies.

Volkswagen Passat CC (2013) Foto: Volkswagen
Volkswagen-CC-2013-1280-04 Volkswagen Passat CC (2013)

Dacia

Modely rumunskej značky nikdy nepatrili medzi spoľahlivé, no v mnohých prípadoch to mohli ospravedlňovať nízkou cenou. Po niekoľkých rokoch používania sa však dostavujú poruchy v podstave vo všetkých ohľadoch, čo ich prevádzku značne predražuje. Na spodných priečkach štatistiky spoľahlivosti tak nachádzame Logan, Duster, Lodgy, Dokker aj Sandero.

Dacia Logan (2013) Foto: Dacia
Dacia-Logan-2013-1280-02 Dacia Logan (2013)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť #TÜV #ojazdené autá
Články podľa značiek