Aktuálne 22. január 2022

Francúzi opäť protestovali proti sprísneniu pravidiel pre neočkovaných

TASR
TASR

Ide aj o reakciu na slová prezidenta Emmanuela Macrona. Ten Francúzov varoval, že bude opatrenia proti neočkovaným ďalej stupňovať, až dokým nepodstúpia vakcináciu proti covidu. Protesty boli aj v Nemecku.

Ide aj o reakciu na slová prezidenta Emmanuela Macrona. Ten Francúzov varoval, že bude opatrenia proti neočkovaným ďalej stupňovať, až dokým nepodstúpia vakcináciu proti covidu. Protesty boli aj v Nemecku.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Vo Francúzsku sa v sobotu opäť konali protesty proti sprísneniu opatrení pre obyvateľov, ktorí nie sú zaočkovaní voči covidu. Demonštrácie menšieho rozsahu, na ktorých sa zúčastnili stovky ľudí, sa uskutočnili v Paríži, Bordeaux a vo viacerých ďalších mestách, informovala agentúra AFP.

Vo Francúzsku bude od pondelka potrebné preukazovať sa potvrdením o očkovaní pri vstupe do reštaurácií, kultúrnych inštitúcií či prostriedkov diaľkovej dopravy.

Doteraz tam mohli vstupovať aj neočkované osoby, ak sa preukázali negatívnym výsledkom testu alebo dokladom o prekonaní covidu. Nové opatrenie, ktoré jeho odporcovia označujú za obmedzovanie slobôd a formu spoločenského „apartheidu“, platí pre osoby od 16 rokov.

V Paríži sa v sobotu konali celkovo štyri protesty proti sprísneným reštrikciám. Zúčastnili sa na nich prevažne stúpenci nacionalisticky orientovaného prezidentského kandidáta Floriana Philippota. Viacerí účastníci prišli protestovať aj so svojimi deťmi, pričom mnohí z demonštrantov nemali rúška, uvádza AFP.

Protesty odporcov očkovania sa v ostatných týždňoch vo Francúzsku síce zmenšujú, v prejavoch odporu však stále pokračuje tvrdé jadro demonštrantov z radov odporcov prezidenta Emmanuela Macrona. Ten Francúzov varoval, že bude opatrenia proti neočkovaným ďalej stupňovať, až dokým nepodstúpia vakcináciu proti covidu.

Protesty boli aj v Nemecku

Niekoľko tisíc ľudí protestovalo v sobotu vo viacerých nemeckých mestách voči epidemiologickým obmedzeniam či povinnému očkovaniu. Súbežne s týmito protestami sa konali aj viaceré protidemoštrácie, informuje agentúra DPA.

V západonemeckých mestách Stuttgart a Offenbach sa na pokojných protestných zhromaždeniach zišlo podľa odhadov polície (v oboch mestách) vyše 1000 ľudí.

V Stuttgarte sa demonštranti zastavili pred budovou verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice Südwestrundfunk (SWR) a kritizovali, ako médiá pokrývajú súčasnú pandémiu koronavírusu. Skandovali heslá ako "lživá tlač" či "My sme ľud".

Polícia vyzývala tých protestujúcich, ktorí nemali rúška, aby si ich nasadili. V meste sa konala aj protidemonštrácia, na ktorej sa zišlo asi 300 ľudí.

V severonemeckom meste Schwerin demonštrovalo asi 1100 ľudí. Polícia zasiahla v momente, keď jeden z jeho účastníkov začal urážať približne 30 ľudí, ktorí sa tam zišli na protidemonštrácii. Policajti zároveň na zmieneného muža podali trestné oznámenie za to, že pri odchode z protestu údajne sotil okoloidúceho.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia