Denník N

Už 20 rokov pomáhajú známky meniť životy

V Amnesty International Slovensko veríme, že zmeniť niekomu život k lepšiemu môže byť jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať. Mysleli sme si to v roku 1961, keď sme posielali prvé listy, a budeme si to myslieť aj pri lepení známok na obálky o šesťdesiat rokov neskôr. Napriek tomu, že sa naše aktivity medzitým rozšírili o advokáciu, vedenie kampaní, vzdelávanie k ľudským právam a ďalšie, písanie a posielanie listov stále patrí k jadru našej práce.

V kombinácii s listom dokážu známky viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Napríklad zariadiť prepustenie nespravodlivo väznených po celom svete, zrušiť trest smrti, dosiahnuť spravodlivosť a mnoho iného. Stačí ukázať, že nám záleží na osudoch ľudí v akejkoľvek časti sveta.

Už je to 20 rokov, odkedy sa aktivistická skupina Amnesty International vo Varšave rozhodla urobiť niečo výnimočné. Niečo, čo by mohlo zmeniť svet. Ľudia, ktorí sa do realizácie nápadu zapojili, sa zatvorení v byte striedali v nepretržitom písaní listov. Táto udalosť naozaj zmenila svet, pretože z nej vzniklo najväčšie ľudskoprávne podujatie na svete: Maratón písania listov. Každoročne sa počas decembra stretávajú ľudia v kaviarňach, baroch, knižniciach, ale aj telocvičniach, a píšu listy. Maratón už pomohol stovkám ľudí na slobodu, dosiahnuť spravodlivosť alebo „len“ k tomu, aby sa adresáti a adresátky necítili osamelo.

Osobne napísaný list alebo podpísaná petícia sú účinné nástroje, akými môže každý, hoci len s trochou vynaloženého úsilia, pomôcť. Študent v Bielorusku sa ocitol uprostred pokojnej demonštrácie a napriek tomu bol obvinený z útoku na verejného činiteľa a je vo väzení. Čo budeme robiť? Poďme písať listy! Novinárka informuje o situácii vo Wu-chane počas pandémie a odsúdia ju na 4 roky väzenia. Čo budeme robiť? Poďme písať listy! Aktivistu odsúdili na 7 rokov väzenia za to, že kritizoval vládu za nešetrné zaobchádzanie s prírodou. Čo budeme robiť? Poďme písať listy!

Až v tretine prípadov, ktorým sa Amnesty International venuje, nastane pozitívny posun. Pretože solidarita naozaj funguje, aj keď to tak niekedy nemusí vyzerať. Stačí Váš podpis alebo krátky list na podporu niekoho, kto to naozaj potrebuje.

V Amnesty International Slovensko odošleme každý rok počas Maratónu písania listov tisíce až desaťtisíce listov. Vzhľadom na nemalé náklady musíme často posielať viacero listov v jednom balíku. Osobitne však zavážia viac. Pomôžte nám poslať čo najviac listov osobitne!

Samozrejme, listy sa nedajú odoslať bez známky. Pomôžte nám zariadiť, že ľudia po celom svete budú vedieť, že nie sú sami. Ak nás podporíte sumou aspoň 10 eur, nielenže nám pomôžete odoslať 7 listov do celého sveta, ale dostanete od nás aj krásny odznak v tvare známky. Známky, ktorá má veľkú silu.

Silu zmeniť život.

Ďakujeme.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie