Na hlavný obsah

Prezidentka vetovala zákon o hospodárskej súťaži. Prekážal jej prílepok

Ten by umožnil vznik úradu pre vicepremiéra Holého.

Prezidentka vetovala zákon o hospodárskej súťaži. Prekážal jej prílepok
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu (21. 4.) vrátila do parlamentu zákon o ochrane hospodárskej súťaže. Dôvodom je, že poslanci spolu so zákonom schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorý by vytvoril Úrad podpredsedu vlády SR pre Štefana Holého (Sme rodina). Ten prezidentka označila ako takzvaný prílepok.

Na základe poslaneckého pozmeňujúceho návrhu by sa zmenil aj zákon o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy (kompetenčný zákon), čím sa vytvorilo riziko, že by došlo k zmene kompetenčného zákona bez riadneho legislatívneho procesu. Prezidentka odporúča zákon schváliť so zmenami, ktoré vypúšťajú sporné úpravy v kompetenčnom zákone. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Úrad pre člena vlády bez ministerstva

Hlava štátu zároveň namieta, že schválenou úpravou sa vytvára „úrad v úrade“, keď v rámci Úradu vlády (ÚV) SR má byť zriadený Úrad podpredsedu vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo, so samostatnou organizačnou zložkou ústredného orgánu štátnej správy, samostatnými kompetenciami a vystupovaním vo vzťahoch navonok, osobitným štatutárnym zástupcom, ako aj finančnou a riadiacou nezávislosťou od tohto ústredného orgánu štátnej správy, v tomto prípade ÚV SR.

Dôsledkom chýbajúceho riadneho legislatívneho procesu sú podľa prezidentky aj nejasnosti v spomínanom zákone. „Z daného zákona vyplýva, že podpredseda vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo, bude pôsobiť súčasne na Úrade vlády SR aj na Úrade podpredsedu vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo, čo je proti princípom kreovania štátnych orgánov,“ dodal hovorca hlavy štátu.

Parlement návrh zákona o ochrane hospodárskej súťaže schválil 1. apríla, autorom pozmeňujúceho návrhu bol poslanec Miloš Svrček (Sme rodina). Pre podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo, sa ním mal vytvoriť organizačno-administratívny rámec na ÚV SR. Jediným takýmto vicepremiérom je aktuálne Štefan Holý, podpredseda vlády pre legislatívu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko