Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov, jeden z nich podľa informácií TV JOJ šéfoval tajnej jednotke GRU
Zdielať na

Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov, jeden z nich podľa informácií TV JOJ šéfoval tajnej jednotke GRU

BRATISLAVA / SPremiér Eduard Heger posiela domov troch ruských diplomatov. Dnes podvečer tlmočil toto rozhodnutie Slovenska, ktoré prišlo krátko po lavíne udalostí v Českej republike. Podľa oficiálnych informácií ide v podstate o ruských tajných agentov, ktorí údajne na Slovensku pracovali pod diplomatickým krytím. Televízii JOJ sa podarilo zistiť informácie, že medzi vyhostenými je aj šéf bunky GRU, ktorá mala pôsobiť aj na Slovensku.

"Traja zástupcovia diplomatickej misie Ruskej federácie musia ukončiť svoje pôsobenie a opustiť územie SR do siedmych dní," vyhlásil premiér Eduard Heger.

Takto podvečer predseda vlády oficiálne vyprevadil troch spravodajských dôstojníkov, ktorí na ruskej ambasáde na pôsobili na Slovensku ako agenti s diplomatickým krytím. To čo v našich končinách robili, podľa oficiálneho stanoviska prekročilo všetky hranice.

"Nemôžeme tolerovať, ak činnosť cudzích diplomatických misií, nerešpektuje dohodnuté princípy," dodal.

Podľa slov šéfa rezortu obrany, vyhostenie trojice ruských diplomatov, nie je iba prejavom súdržnosti s Českou republikou. Ako ďalej uviedol, túto trojicu spravodajské služby monitorovali dlhodobo.

"Ja môžem potvrdiť, že vo všetkých prípadoch ide o jasné informácie, ktoré pochádzajú od našich aj od partnerských spojeneckých spravodajských služieb a na základe toho sme prijali konkrétne rozhodnutie. Ide o ľudí, ktorých aktivita bola nad rámec toho ako sú zaužívané pravidlá v medzinárodnom prostredí,"  uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

Jeden z nich šéfoval supertajnej jednotke GRU

Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že išlo o dvojicu civilných zamestnancov ruskej ambasády. Tým najvýznamnejším vyhosteným ruským diplomatom je podľa zdroja Televízie JOJ plukovník Jurij Penkov, ktorý tu oficiálne pôsobil, ako vrchný obranný pridelenec ruskej armády. No podľa zistení spravodajských služieb v skutočnosti šéfoval tunajšej bunke ruskej spravodajskej supertajnej jednotky GRU. "Naše spravodajské zložky informovali o pôsobení, ktoré je nezlučiteľné s diplomatickou činnosťou na území SR," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.


Už včera pritom minister obrany otvorene hovoril o tom, akú činnosť takíto agenti na Slovensku robia. Pričom pred necelým rokom sme vyhostili rovnako troch diplomatov, práve pre dôvodné podozrenia z ich nelegálnej špionáže.

"Ovplyvňovanie médií, ovplyvňovanie verejnej mienky, šírenie dezinformácií, nepravdivých informácií, podrývanie členstva SR či už v EÚ, či v NATO," skonštatoval v stredu Naď.

Na Slovensku momentálne pôsobia tri desiatky ruských diplomatov. Tých, ktorí Slovensko opustia v podstate vystredajú iní. No a Slovensko môže v najbližších dňoch očakávať podobné kroky z ruskej strany.

"Rozhodnutie slovenskej vlády sa dá ťažko pokladať za niečo iné ako za krok, ktorý je v rozpore s historicky dobrými vzťahmi medzi národmi našich krajín.Ruská strana si vyhradzuje právo primerane reagovať na postup slovenských vládnych orgánov. O reakcii budú slovenské orgány v krátkom čase informované," uviedlo v stanovisku ruské veľvyslanectvo na Slovensku.

Takýto diplomatický krok prekvapil prieskumovo najsilnejšiu opozičnú stranu HLAS-SD. "Rozhodnutiu vlády SR by mala predchádzať dôsledná diskusia, v kontrolných orgánoch NR SR a následne koordinovaný postup EÚ. Mrzí nás, že tak vážny akt sa zaobišiel bez informovania parlamentu a verejnosť nebola informovaná o príčináxh tohto závažného zahranično-politického rozhodnutia," uviedol tlačový odbor strany.

Bývalý premiér Robert Fico hovorí o slovenskej vláde ako vláde amerických agentov. Podľa Fica nie je náhoda stretnutie sa americkej veľvyslankyne s prezidentskou kanceláriou počas vrcholiacej koaličnej krízy. " Vôbec nie je náhoda, že predseda vlády ako prvej pobozkal prsteň práve americkej veľvyslankyni. Vôbec nie je náhoda, že dnes Soroš vstúpil do denníka Sme," pokračoval v konšpiráciach expremiér.

Rusko malo doteraz na Slovensku 30 diplomatov a ďalších 60 pracovníkov veľvyslanectva. Z hľadiska počtu diplomatických pracovníkov má Rusko v krajine väčšie zastúpenie, než napríklad Spojené štáty alebo Čína. Slovensko má v Rusku 18 diplomatov.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy