Na hlavný obsah

Bezpečnostná rada OSN predĺžila zbrojné embargo pre Stredoafrickú republiku

Rozhodnutie môžu prehodnotiť až po roku.

Bezpečnostná rada OSN predĺžila zbrojné embargo pre Stredoafrickú republiku
Nepokoje v Stredoafrickej republike. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada (BR) OSN vo štvrtok (29. 7.) o rok predĺžila zbrojné embargo a ďalšie cielené sankcie pre Stredoafrickú republiku (SAR). Čína sa však hlasovania zdržala, keďže s opatreniami nesúhlasí, píše agentúra Reuters.

Pätnásťčlenná BR OSN zbrojné embargo zaviedla v decembri 2013, keď moslimská povstalecká skupina Séléka dobyla hlavné mesto Bangui a prinútila niekdajšieho prezidenta Françoisa Bozizého utiecť, čo vyvolalo odvetu zo strany prevažne kresťanských milícií.

V roku 2014 sa OSN rozhodla uplatniť cielené sankcie a zriadila na mieste mierovú misiu MINUSCA.

Krajina, ktorá má asi 4,7 milióna obyvateľov a je bohatá na diamanty a zlato, odvtedy bojuje s násilnosťami.

Zástupca čínskeho veľvyslanca pri OSN Taj Ping po hlasovaní poznamenal, že sankcie BR stále viac nezodpovedajú situácii v teréne. „Cieľom bolo pomôcť SAR obnoviť národnú stabilitu a normálny spoločenský poriadok. Realita je však taká, že zbrojné embargo robí čoraz väčšie prekážky snahám vlády SAR posilniť bezpečnostné schopnosti,“ dodal.

Ruské vplyvy

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij vyzval vládu SAR, aby splnila požiadavky, na základe ktorých by BR OSN zvážila zrušenie embarga na budúci rok. O vplyv v SAR Rusko súperí s Francúzskom.

Správa OSN viní ruských vojenských inštruktorov a vojakov SAR z používania neprimeranej sily voči civilistom, náhodného zabíjania, obsadzovania škôl a rozsiahleho rabovania.

Kremeľ označil tvrdenia o rabovaní a zabíjaní zo strany ruských inštruktorov za klamstvá.

Rusko nedávno do SAR vyslalo 600 vojenských inštruktorov, ktorých úlohou je poskytnúť výcvik tamojšej armáde, polícii a žandárstvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet