Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štát sprísňuje boj so záškoláctvom: Relatívne vysoké pokuty má od rodičov vyberať samospráva
Zdielať na

Štát sprísňuje boj so záškoláctvom: Relatívne vysoké pokuty má od rodičov vyberať samospráva

BRATISLAVA / Byť učiteľom často nie je jednoduché. Napríklad aj preto, ak musíte každé ráno chodiť budiť žiakov priamo k nim domov. Inak by prišli na vyučovanie neskoro, alebo vôbec. Takýmto originálnym spôsobom bojovali v Snine so záškoláctvom už pred štyrmi rokmi. Tento rok sa štát rozhodol tiež pritvrdiť. Za záškoláctvo hrozia rodičom až 300-eurové pokuty. Podľa ZMOS však pokuty nebudú fungovať a budú iba trestom pre najchudobnejšie rodiny.

"Tak tí záškoláci sú chronicky tí istí, riešime dookola tých istých žiakov," uviedla riaditeľka ZŠ v Klenovej Marcela Ruňaninová. Záškoláctvo je fenoménom, s ktorým si dodnes nevedia rady ani skúsení učitelia a takmer každá škola sa s tým stretla. Výhovorky sú rôzne – meškal autobus alebo nezazvonil budík. "Stále im prízvukujeme, že keď zaspia, nech prídu na ďalšiu hodinu. No ak ich nepošle rodič, tak nepôjdu do školy," dodala Ruňaninová.

Na Spojenej škole internátnej v Snine pred štyrmi rokmi vzali boj so záškoláctvom do vlastných rúk a učitelia ráno chodievali žiakov zobúdzať rovno k nim domov. "Ideme ráno, lebo potom nevieme, či ich nájdeme doma," vysvetlil pred rokmi majster odborného výcviku OUI Snina Ján Dovhun.

Od nového roka zaviedol štát za záškoláctvo pokuty

Obec môže zákonnému zástupcovi dieťaťa uložiť pokutu od 30 do zhruba 330 eur. Stačí na to viac ako 15 neospravedlnených hodín v mesiaci alebo 60 počas školského roka. "Myslíme si, že dať pokutu 30 alebo až 300 eur pre záškoláka je obrovský trest pre rodinu, hlavne ak si uvedomíme, že množstvo týchto detí pochádza z chudobných rodín," vyjadril sa Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. "Nie je záškoláctvo ako záškoláctvo. Máte jednu rodinu, kde je dieťa v pubertálnom veku a nechce sa mu chodiť do školy, a druhú rodinu, kde si naozaj nemajú čo obliecť, alebo nemajú desiatu, alebo strážia malých súrodencov, lebo mama je v nemocnici," opísala pedagogička s dlhoročnou praxou Jana Karľová.

Pri vymeškaní viac ako 100 vyučovacích hodín už ide o podozrenie zo spáchania trestného činu – ohrozovanie mravnej výchovy dieťaťa. "To dieťa samo si to neuvedomuje, no niekedy ani rodič, až kým sa nestane, že už ho rieši polícia. Mali sme tu taký prípad," uviedla Marcela Ruňaninová.

Pokuty za záškoláctvo budú vyberať obce

Podľa pedagógov je to krok vedľa a tvrdia, že rodičov treba viac motivovať. "Tie školy a ani rodičia nebudú hľadať motiváciu, spôsob na zlepšenie školskej dochádzky, ale budú sa spoliehať na obce," vyjadrila sa Karľová. "Prvé mesiace tohto roka ukážu, že toto riešenie nebolo správne a parlament pod tlakom aplikačnej praxe bude musieť tento zákon novelizovať," skonštatoval Kaliňák. "Ja si myslím, že tá pokuta je nevymožiteľná. To sú ľudia, ktorí chodia na tie obecné služby, projekty a čakajú na dávky," dodala na záver Marcela Ruňaninová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy