Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vynikajúce správy zo zahraničia! Táto vakcína prekonala aj Pfizer: Počet hospitalizácií rapídne klesol

Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca
Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca (Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

BRATISLAVA - Konečne dobré správy. Podľa novej štúdie škótskeho úradu počet ľudí, ktorí potrebovali štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny od AstraZenecy hospitalizáciu, klesol o 94 percent. Táto vakcína prekonala aj Pfizer. Všetky vakcíny sú bezpečné.

Nová štúdia Edinburskej univerzity a Škótskeho úradu verejného zdravotníctva ukazuje, že počet ľudí, ktorí potrebovali štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny od AstraZenecy hospitalizáciu, klesol o 94 percent.

Prekonala aj Pfizer

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca tak prekonala aj vakcínu od spoločnosti Pfizer, pri ktorej bol po prvej dávke pokles hospitalizácii o 85 %. "Sú to vynikajúce správy, ktoré potvrdzujú, že vakcína od AstraZeneca má horšiu reputáciu ako reálne výsledky. Všetky vakcíny, ktoré schváli Európska lieková agentúra, sú bezpečné a účinné," uviedlom ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti Facebook.

Učitelia, učiteľky a ďalší pedagogickí zamestnanci sa môžu registrovať na očkovanie prostredníctvom formulára, ktorý nájdu na webe ministerstva školstva. Je však pravdou, že pri vakcíne od spoločnosti AstraZeneca eviduje Štátny ústav pre kontrolu liečiv viac hlásení o vedľajších účinkoch.

Hlásenia o vedľajších účinkoch pri jednotlivých vakcínach:
Pfizer – 965 hlásení (365 182 apikovaných vakcín)
Moderna – 17 hlásení (20 947 aplikovaných vakcín)
AstraZeneca – 536 hlásení. (33 446 aplikovaných vakcín)

Najčastejšie hlásené príznaky sú zvýšená teplota, bolesť hlavy, pocit choroby alebo bolesť v mieste vpichu, ktoré po 1 - 2 dňoch pominú. Tieto vedľajšie účinky sú znakom toho, že vakcína funguje a netreba sa ich obávať.

Vakcíny sú bezpečné

Každý liek či vakcína má aj svoje vedľajšie (nežiaduce) účinky, ktoré sa nemusia prejaviť u každého. Vakcíny proti COVID-19 majú porovnateľné vedľajšie účinky ako iné registrované vakcíny. Úlohou týchto vakcín je vyvolať imunitnú odpoveď a pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Sprievodným prejavom reakcie imunitného systému môžu byť vedľajšie účinky, z ktorých väčšina je očakávaná a prirodzená, pretože vyplýva z požadovanej odpovede organizmu na podanie cudzorodých látok.

"Z medicínskeho hľadiska sú pre nás znakom, že organizmus na vakcínu zareagoval a spustil reakciu imunitného systému," uviedlo ministerstvo vnútra. Popis a frekvencia výskytu vedľajších účinkov sú uvedené v príbalovom letáku.

V súlade s ním sa môžu po očkovaní COVID-19 Vaccine AstraZeneca vyskytnúť vedľajšie účinky v takejto frekvencii: 

Veľmi časté (viac ako 1 z 10 osôb): citlivosť, bolesť, teplo, svrbenie alebo podliatiny v mieste podania injekcie, pocit vyčerpanosti (únava) alebo celkový pocit choroby, zimnica alebo pocit zvýšenej teploty, bolesť hlavy, pocit nevoľnosti (nauzea), bolesť kĺbov alebo svalov. 

Časté (menej ako 1 z 10 osôb): opuch alebo začervenanie v mieste podania injekcie, horúčka (> 38 °C), nevoľnosť (vracanie) alebo hnačka. 

Menej časté (menej ako 1 zo 100 osôb): ospalosť alebo závrat, znížená chuť do jedla, zväčšené lymfatické uzliny, nadmerné potenie, svrbenie kože alebo vyrážka.

Takéto nežiaduce reakcie odznejú do niekoľkých dní a zväčša si nevyžadujú návštevu lekára. Na zníženie teploty či na zmiernenie bolesti môžete užiť niektorý z  voľnopredajných liekov (napr. s obsahom ibuprofénu, paracetamolu, kyseliny acetylsalicylovej). Po očkovaní sa odporúča oddychový režim, vyhýbanie sa fyzickej aktivite a dostatočný príjem tekutín bez obsahu alkoholu. "Vedľajšie účinky nie sú dôvodom k tomu, aby sme vakcínou prestali očkovať alebo aby sa človek nezaočkoval druhou dávkou. Hlásené podozrenia na vedľajšie účinky na Slovensku i v EÚ sú v súlade s informáciami uvedenými v príbalovom letáku a nijako nespochybňujú bezpečnosť vakcíny," dodalo zdravotníctvo. 

Viac o téme: OčkovanieHospitalizáciePfizerAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu