Zabojujte proti cukrovke konzumáciou sardiniek

Ak zjete čo i len dve konzervy sardiniek za týždeň, môže to prispieť k prevencii pred cukrovkou druhého typu, vyplýva z novej štúdie zverejnenej v časopise Clinical Nutrition.

18.05.2021 06:00
konzerva, sardinky, chlieb Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa vedcov je konzumácia olejnatých rýb efektívnejšia, ako keby ste si dali tie isté živiny vo forme tabletky. Takéto ryby obsahujú vysoké množstvá živín, ako je taurín, omega-3, vápnik a vitamín D.Vysoká hladina nenasýteného tuku taktiež pomáha vyrovnať hladiny cholesterolu a zabrániť chorobe srdca.

Výskumníci z Open University of Catalonia v Španielsku tvrdia, že obzvlášť sardinky ponúkajú ďalší vynikajúci a lacný zdravotný benefit. „Sardinky nie sú len cenovo prístupné a je ľahké sa k nim dostať, ale tiež bezpečné a pomáhajú brániť nástupu cukrovky druhého typu,“ hovorí spoluatorka štúdie, profesorka Diana Rizzolová z Fakulty lekárskych vied. „Ide o významný vedecký objav. Je ľahké odporučiť tento pokrm počas zdravotných prehliadok a obyvateľstvo ho široko akceptuje.“

thumbnail var18-spargla jahody-4x Čítajte aj Špargľa a jahody – výborná kombinácia

V rámci štúdie sledovali 152 pacientov, ktorým diagnostikovali prediabetes, teda ich hladiny krvného cukru boli medzi 100 a 124 miligramami na deciliter. Všetkým účastníkom naordinovali diétu s cieľom znížiť riziko nástupu cukrovky. Niektorým z nich však dali každý týždeň dve konzervy sardiniek v olivovom oleji v objeme 200 gramov.

Poradili im, aby zjedli túto malú rybu v celosti aj s kosťami, ktoré sú bohatým zdrojom vápnika a vitamínu D. Počet ľudí s vysokým rizikom diabetu, ktorým nedali každý týždeň sardinky, poklesol za rok z 27 percent na 22 percent. Avšak počet pacientov s vysokým rizikom cukrovky klesol za to isté obdobie oveľa rapídnejšie – z 37 percent na neuveriteľných 8 percent, zistili výskumníci.

Konzumácia olejnatých rýb sa ukázala ako zdraviu prospešná aj z iných príčin – zvyšovala hladinu dobrého cholesterolu a hormónov, ktoré pomáhajú rozkladať glukózu a znižovať krvný tlak, približuje portál studyfinds.org.

stres, bolesť, problém Čítajte aj Extáza je efektívna pri liečbe posttraumatickej stresovej poruchy

„Ako starneme, reštriktívne diéty, čo sa týka kalórií alebo potravinových skupín, môžu pomôcť zabrániť nástupu cukrovky,“ hovorí Rizzolová. „Živiny v sardinkách môžu pomôcť chrániť pred diabetom, ak však tieto živiny užívame izolovane, nemusí to mať rovnaký účinok.“

„Živiny môžu hrať kľúčovú rolu pri prevencii a liečbe mnohých rozličných patológií, ale ich účinok je zvyčajne zapríčinený synergiou, ktorá existuje medzi nimi a potravinou, v ktorej sa nachádzajú,“ pokračuje profesorka. „Sardinky majú preto ochranný efekt, lebo sú bohaté na spomínané živiny, pokým živiny užité vo forme doplnkov nefungujú do tej istej miery.“

Portrait Of A Hundred Years Old Woman, Centenarian, Close Up Čítajte aj Najväčšia genetická štúdia storočných ľudí odhaľuje záhady zdravého starnutia

Vedci sa budú teraz zameriavať na výskum konzumácie sardiniek na črevné baktérie. „Keďže ovplvňujú reguláciu mnohých biologických procesov, musíme sa snažiť porozumieť tomu, či hrajú ochrannú úlohu voči cukrovke druhého typu,“ hovorí Rizzolová. Preskúmajú tiež, akú úlohu hrajú určité gény pri vývoji cukrovky druhého typu a iných chorôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #konzervy #štúdia #vedci #diabetes #cukrovka #sardinky