Na hlavný obsah

Novoobjavený nedotknutý koralový útes dáva nádej zdraviu oceánov

Objavili ho pri Tahiti.

Vedci objavili pri pobreží Tahiti nedotknutý koralový útes. Ukrýval sa v nezvyčajnej hĺbke pod hladinou. Odborníci si myslia, že takýchto útesov môže byť v oceánoch ešte mnoho. O hlbších častiach oceánov totiž vieme menej ako o povrchu Mesiaca alebo Marsu.

Nový koralový útes objavili potápači neďaleko pobrežia Tahiti. Ukrýval sa v 30 až 70-metrovej hĺbke.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Celý systém koralových útesov je asi tri kilometre dlhý. Je v neuveriteľne dobrom stave. Vo všeobecnosti sa koralové útesy nachádzajú v tropických systémoch do 25 metrov pod hladinou,“ vysvetlil vedúci oddelenia pre oceány UNESCO Julian Barbiére.

Podľa odborníkov je to práve hĺbka, ktorá ochránila tieto koraly pred bielením spôsobeným stúpajúcou teplotou oceánov. Zároveň je dostačujúca na to, aby sa k nim dostalo slnečné svetlo potrebné na ich rozmnožovanie.

„Koraly, ktoré sme objavili, sú typu folliacious. V latinčine to znamená podobné lístiu. Niektoré vyzerajú ako obrovské ruže s priemerom až dva metre,“ dodal Barbiére.

Nový objav naznačuje, že v oceánoch môže byť oveľa viac neznámych veľkých koralových útesov. Podľa vedcov je zmapovaných iba asi 20 percent morského dna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet