Leteckým spoločnostiam v USA prekáža spustenie 5G. Ohrozilo by vraj lety

Dvaja najväčší mobilní operátori v Spojených štátoch sa kvôli obavám z narušenia leteckej prevádzky rozhodli odložiť spustenie 5G sietí v okolí letísk.

22.01.2022 08:00
lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Pásma, ktoré majú využívať 5G siete dvoch najväčších mobilných operátorov v Spojených štátoch, môžu predstavovať riziko pre leteckú dopravu. Spoločnosti AT&T a Verizon mali v krajine spustiť 5G siete na nových frekvenciách v pásme 3,7 až 3,98 GHz. Rozširovanie pokrytia sa má dotknúť aj oblasti letísk, na čo kriticky zareagovali viacerí leteckí prepravcovia. Podľa nich sú nové pásma 5G sietí hrozbou pri prevádzke lietadiel a citlivých navigačných systémov.

Prepravcovia sa obávajú, že 5G signál by mohol narušiť využívanie navigačných systémov, obzvlášť tých, ktoré sa používajú v zhoršených poveternostných podmienkach. Prepravcovia medzičasom zaslali Americkému úradu pre letectvo (FAA) varovnú nótu, v ktorej ho žiadajú o okamžitú intervenciu. “Okamžitá intervencia je nevyhnutná s cieľom zabrániť významným narušeniam prevádzky týkajúcej sa osobnej prepravy, prepravy tovaru a liekov vrátane vakcín,” uviedli v spoločnom dopise riaditelia spoločnosti American Airlines, Delta Airlines a United Airlines. Prepravcovia ako riešenie navrhujú, aby mobilní operátori vytvorili zónu bez 5G signálu v okruhu zhruba troch kilometrov od pristávacích dráh lietadiel.

Výlučné zóny bez pokrytia 5G sieťou

Obaja mobilní operátori na výzvu zareagovali a spustenie 5G sietí v okolí letísk zatiaľ odkladajú na neurčito. Siete piatej generácie síce spustia, no nie na vysielačoch v tesnej blízkosti letísk. Oficiálnym vyhlásením toto rozhodnutie privítal aj prezident Joe Biden, podľa ktorého sa tak podarí “vyhnúť potenciálne devastačným narušeniam civilnej a nákladnej dopravy.” Prisľúbil tiež, že jeho administratíva bude aktívne hľadať riešenia pri rozširovaní pokrytia 5G sietí, ktoré by boli udržateľné.

Takzvané výlučné zóny pri 5G sieťach nie sú pritom žiadnou novinkou. Kanadská vláda napríklad v novembri minulého roka obmedzila pokrytie 5G signálom v okolí 26 letísk. Zareagovala tak z rovnakých obáv, aké adresovali vláde a regulátorom americké letecké spoločnosti. Podobné pravidlá platia napríklad aj vo Francúzsku s tým rozdielom, že 5G môže byť šírené len vo vnútorných priestoroch letísk, vrátane terminálov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #5G #letecká preprava