Žiadne LGBTI! V ruských kníhkupectvách spustili "mravné" čistky

Kníhkupectvá v Rusku odstraňujú z predajní diela s tematikou LGBTI. Ruský prezident Vladimir Putin totiž v uplynulých dňoch podpísal zákon, ktorý v krajine výrazne obmedzuje aktivity v prospech tejto komunity.

07.12.2022 09:00
Rusko, LGBTI, šoférovanie Foto: ,
Ruskí aktivisti za práva sexuálnych menšín mávajú dúhovými vlajkami z auta na moskovskom Tverskom bulvári.
debata (7)

Rusko ešte v roku 2013 zákonom zakázalo aktivity, ktoré boli zamerané na šírenie „propagandy netradičných sexuálnych vzťahov“ medzi maloletými. Nová právna norma však tento zákaz ešte rozšírila aj pre ľudí nad 18 rokov.

Mimo zákon sa tak ocitla reklama, médiá a online zdroje, knihy, filmy aj divadelné produkcie, o ktorých sa predpokladá, že takú „propagandu“ obsahujú. Rozširuje tiež existujúce obmedzenia tým, že zakazuje šírenie informácií o rodových zmenách medzi maloletými.

Rusko, LGBTI, šoférovanie Čítajte viac Ruský parlament môže sprísniť už i tak striktný zákon týkajúci sa komunity LGBTQ

Porušenia tohto zákona sa trestajú pokutami, a ak sa ich dopustia osoby, ktoré nie sú obyvateľmi Ruska, môže to viesť k ich vyhosteniu.

Najväčší obchodný reťazec zameraný na predaj kníh v Rusku Čitaj-gorod a moskovské kníhkupectvo Respublika už v pondelok začali so sťahovaním diel týkajúcich sa „netradičných vzťahov“ z predaja.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Rusko #Vladimir Putin #knihy #sloboda prejavu #kníhkupectvá #LGBTI+