Na hlavný obsah

Kosovo vyhostí dvoch ruských diplomatov

Údajne ohrozili národnú bezpečnosť.

Kosovo vyhostí dvoch ruských diplomatov
Na ilustračnej snímke kosovské vlajky. Foto: TASR/AP

Kosovo nariadilo vyhostenie dvoch ruských diplomatov pre údajné „ohrozenie národnej bezpečnosti“. V piatkovom (22. 10.) vyhlásení to uviedla kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová, ktorá zároveň obvinila Moskvu zo snahy destabilizovať región, píše agentúra AP.

Osmaniová podľa vlastných slov požiadala kosovské ministerstvo zahraničných vecí, aby dvojicu pracovníkov ruskej diplomatickej misie v Kosove označilo za nežiaduce osoby.

Rozhodnutie prezidentka pripísala údajným „škodlivým aktivitám, ktoré môžu ohroziť národnú bezpečnosť a ústavný poriadok Kosova“. Ďalšie podrobnosti bezprostredne neposkytla, píše AP.

Podľa Osmaniovej kosovský rezort diplomacie „upovedomil orgány činné v trestnom konaní a príslušné úrady“, aby vykonali toto rozhodnutie. Zároveň dodala, že Kosovo je „odhodlané bojovať proti škodlivému vplyvu Ruska a jeho zástupcov v regióne, ktorých cieľom je podkopať úspechy Kosova a jeho spojencov vrátane USA, NATO a EÚ„.

Priština preto bude podľa Osmaniovej aj „naďalej úzko spolupracovať so svojimi americkými a európskymi spojencami v snahe zabrániť, aby sa Kosovo a jeho susedia stali obeťami (ruských) ambícií destabilizovať tento región“.

Veľká časť západných krajín uznala nezávislosť Kosova, ale Srbsko a jeho spojenci Rusko a Čína tak odmietajú urobiť. Uznania sa Priština zatiaľ nedočkala ani od piatich členov EÚ – Slovenska, Španielska, Grécka, Cypru a Rumunska.

Ruská ambasáda v Srbsku vyhostenie neuznáva

Ruské veľvyslanectvo v Belehrade v piatok oznámilo, že rozhodnutie kosovskej administratívy o vyhostení dvoch ruských diplomatov nemá právnu silu.

Predstaviteľ ruskej ambasády pre agentúru Interfax vysvetlil, že Rusko „neuznáva nezávislosť Kosova, a teda ani regionálnej vlády a iných štruktúr“.

„Pre nás žiadne rozhodnutia Prištiny nemajú právnu silu,“ uviedol ruský diplomat. Za „absolútne neprijateľné“ súčasne označil pokusy zabrániť ruským diplomatom akreditovaným pri Misii OSN pre dočasnú správu v Kosove (UNMIK), aby tam vykonávali svoju činnosť legitímne a plne v rámci medzinárodného práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet