Koronavírus: Česká republika sprísňuje opatrenia, majú platiť tri týždne
27.2.2021 08:14
akt. 22.06.2021 04:19

Koronavírus: Česká republika sprísňuje opatrenia, majú platiť tri týždne

Ilustračná foto Zdroj: REUTERS/David W Cerny
Uložiť článok
Pandémia koronavírusu neutícha ani vo svete. Všetko dôležité sme sledovali ONLINE.

To najdôležitejšie:

– včerajšie dianie v zahraničí sme sledovali tu,

– dianie na Slovensku sledujeme tu.

ONLINE prenos sme ukončili, ďakujeme za pozornosť

18:29 - NEMECKO:  Nemecká komisia pre očkovanie zvažuje, že zmení svoje pôvodné odporúčanie a umožní podávať vakcínu proti novému koronavírusu vyvinutú britskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca aj osobám starším ako 65 rokov.

Rozhodla sa tak po tom, ako podľa najnovšej štúdie táto vakcína preukázala účinnosť aj u starších ľudí. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

17:09 - BELGICKO:  Vo väznici v belgickom meste Namur zaviedli prísne karanténne opatrenia po tom, ako mala takmer polovica väzňov pozitívny test na ochorenie COVID-19, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na tlačovú agentúru Belga.

Pozitívne testovaných bolo podľa vedenia väznice 61 z celkového počtu 132 trestancov. Infekciu potvrdili aj u približne polovice personálu tohto zariadenia (57 osôb).

Opatrenia zahŕňajú pozastavenie všetkých návštev vo väznici a jej dvor i priestory spoločných spŕch budú zatvorené.(TASR)

17:05 - UKRAJINA:  Jeden človek zomrel a dvaja ďalší sa zranili v sobotu pri výbuchu a následnom požiari v nemocnici v meste Černovice na západe Ukrajiny na oddelení určenom na liečbu pacientov s novým koronavírusom. Informovali o tom agentúry UNIAN a Reuters.

Podľa agentúry UNIAN požiar vypukol okolo 13.00 h miestneho času (14.00 SEČ). Jedna zo zranených osôb sa priotrávila oxidom uhoľnatým.

K výbuchu došlo na druhom poschodí nemocnice. Podľa úradov bol evakuovaných 20 osôb. Príčina explózie nebola bezprostredne známa, píše agentúra Reuters, podľa ktorej však na vine mohol byť unikajúci kyslík, ktorý sa vznietil.(TASR)

16:29 - POĽSKO: Cestujúci zo Slovenska a Čiech do Poľska musia mať negatívny test na ochorenie COVID-19. Týka sa to všetkých ľudí prechádzajúcich cez hranice dopravnými prostriedkami aj pešo. Obmedzenie platí od soboty. Informoval o tom hovorca polície Michal Slivka.

Test nemôže byť starší ako 48 hodín pred prekročením hranice. „Cestujúci majú povinnosť test predložiť príslušníkovi hraničnej stráže v jazyku poľskom alebo anglickom,“ uviedol Slivka. Dodal, že osoby, ktoré majú pobyt na území Poľska a majú negatívny test, nepodliehajú povinnej karanténe.

15:01 - RAKÚSKO: Rakúsko a Dánsko sa chcú dohodnúť na úzkej spolupráci s Izraelom v oblasti výskumu a výroby očkovacích látok a liekov. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotu oznámil, že spolu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou budú o tom hovoriť budúci týždeň s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Informovala o tom agentúra DPA.

14:59 - NEMECKO:  Väčšina Nemcov si želá zavedenie tzv. očkovacích pasov, ktoré by im umožnili navštevovať divadlá, fitnes centrá, športové podujatia a uľahčili by cestovanie. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov Deutschland pre agentúru DPA.

Zo spomínaného prieskumu vyplýva, že 16 percent opýtaných podporuje okamžité zavedenie očkovacieho pasu po vzore Izraela.

Izrael minulú nedeľu predstavil tzv. zelené pasy, ktoré umožňujú osobám zaočkovaným oboma dávkami vakcíny, aj tým, čo ochorenie COVID-19 už prekonali, navštevovať kiná, divadlá, telocvične, hotely a synagógy.

Ďalších 44 percent opýtaných si myslí, že by sa so zavedením očkovacieho preukazu v Nemecku malo počkať dovtedy, dokým nebudú mať možnosť zaočkovať sa všetky vekové kategórie tamojšieho obyvateľstva. Podľa najnovších plánov vlády by sa tak malo udiať do 21. septembra.(TASR)

14:19 - RAKÚSKO:  V Rakúsku zaznamenali za uplynulý deň 2457 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva zo sobotňajších oficiálnych údajov. Informovala o tom agentúra APA, podľa ktorej je vývoj počtu infikovaných v krajine znepokojujúci.

Pri nových číslach je otázne, či bude môcť Rakúsko pristúpiť k mnohými ľuďmi žiadanému pomalému otváraniu reštaurácií, cestovného ruchu, športu či kultúry, o čom bude v pondelok rokovať spolková vláda, napísala APA.

Na stúpajúci trend poukazujú denné údaje z predošlých sobôt - 6. februára to bolo 1333 potvrdených prípadov za posledných 24 hodín, 13. februára 1433 infikovaných a minulú sobotu 1877 prípadov. Priemerný denný nárast nových prípadov dosiahol za uplynulý týždeň 1969, pričom sedemdňová incidencia - počet nových prípadov na 100.000 obyvateľov za sedem dní - sa z piatkových 148,3 zvýšila na aktuálnych 154,8. Táto hodnota je viac než trojnásobná v porovnaní s úrovňou, ktorú rakúska vláda začiatkom roka uviedla ako hranicu uvoľňovania pandemických opatrení.(TASR)

13:10 - KANADA:  Pandémia nového koronavírusu nepriaznivo zasiahla aj do vývoja kanadskej ekonomiky a financií. Zatiaľ čo na konci roka 2019 evidovala Kanada rozpočtový prebytok, v decembri minulého roka sa kanadský rozpočet prepadol do deficitu, ktorý presiahol 16 miliárd kanadských dolárov (CAD).

Kanadské ministerstvo financií koncom tohto týždňa uviedlo, že rozpočtový deficit dosiahol v decembri 16,2 miliardy CAD. V rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka vykázal rozpočet prebytok 0,8 miliardy CAD. Príjmy do rozpočtu klesli o 2,4 %, zatiaľ čo výdavky sa zvýšili o takmer 60 %, najmä v dôsledku programov na podporu firiem a domácností.(TASR)

12:43 - FRANCÚZSKO:  Od tohto víkendu začal platiť čiastočný lockdown v tých regiónoch Francúzska, ktoré sú obzvlášť vážne zasiahnuté nákazou koronavírusom.

Lockdown sa týka juhofrancúzskeho letoviska Nice a okolitého pobrežného regiónu a tiež severofrancúzskeho mesta Dunkirk, uviedla v sobotu tlačová agentúra DPA.

Lockdown bude platiť len cez víkendy, keď môžu ísť ľudia von iba z úradne povoleného dôvodu. Obchody, okrem supermarketov a lekární, sú zatvorené.

V týchto regiónoch, ale aj vo zvyšku krajiny platí zákaz vychádzania od 18.00 h - vtedy musia byť zatvorené všetky obchody a nie je povolené športovanie ani prechádzky.

Tento druh zákazu vychádzania platí vo Francúzsku už niekoľko týždňov, výnimka sa týka iba cesty do práce alebo prechádzky so psom. Toto musí byť tiež doložené vyplneným formulárom.(TASR)

11:52 - NOVÝ ZÉLAND:   V najväčšom novozélandskom meste Auckland bude od nedele najmenej na týždeň zasa zavedený lockdown, pretože v sobotu tam zistili nový prípad nákazy koronavírusom zatiaľ neznámeho pôvodu. Uviedla to tlačová agentúra DPA.

11:01 - MAĎARSKO:  Tretia vlna pandémie nového druhu koronavírusu sa v Maďarsku vyostruje, na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených už 482 covidových pacientov. Informoval o tom v sobotu spravodajský server mfor.hu s odvolaním sa na aktuálne údaje operačného štábu, podľa ktorého za posledný deň pribudlo 4948 nakazených a zomrelo 107 pacientov.

V prvej vlne bolo najviac ľudí s ochorením COVID-19 odkázaných na podporu umelej pľúcnej ventilácie vlani 12. júla s počtom 674.

Aktuálne je nakazených 89.537 ľudí a od konca januára stúpa aj počet hospitalizovaných, ktorých je 5282.(TASR)

10:38 - ČESKO:  V Česku pribudlo v piatok 14.676 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o takmer 3400 viac ako pred týždňom. Počet úmrtí pacientov s ochorením COVID-19 v krajine súčasne prekročil 20.000, informoval v sobotu ráno spravodajský server TN.cz.

09:08 - USA:   Americká komisia zdravotníckych expertov odporučila v piatok schválenie jednodávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J). Po definitívnom súhlase regulačného úradu pôjde o tretiu očkovaciu látku schválenú na núdzové použitie v USA, ktoré sú pandémiou najviac zasiahnutou krajinou sveta. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) už oznámil, že bude rýchlo konať vo veci odporúčania svojej poradnej komisie. Tá sa po celodennom zasadnutí jednohlasne uzniesla, že prínosy vakcíny J&J prevažujú nad rizikami pre dospelých ľudí. Po konečnom rozhodnutí FDA by mohli s dodávkami niekoľkých miliónov dávok tejto vakcíny začať už v pondelok.

V USA dosiaľ očkujú dvojdávkovými vakcínami od spoločností Pfizer a Moderna, ktoré FDA schválila v decembri. Najmenej jednu dávku týchto vakcín dostalo v krajine viac než 47 miliónov ľudí, teda približne 14 percent populácie.(TASR)

08:15 - GRÉCKO:  Grécki predstavitelia v piatok pre pandémiu nového koronavírusu predĺžili lockdown v metropole Atény a ďalších priľahlých oblastiach do 8. marca. Dôvodom je, že počet nakazených je stále vysoký, informuje agentúra AFP.

"Naši epidemiológovia dospeli k tomu, že predĺženie (reštriktívnych) opatrení je nevyhnutné," povedal na tlačovej konferencii minister pre civilnú ochranu Nikos Hardalias - presne rok po tom, čo v Grécku potvrdili prvý prípad nákazy. (TASR)

08:13 - EKVÁDOR:  Ekvádorský minister zdravotníctva Juan Carlos Zevallos odstúpil v piatok zo svojej funkcie. Minister rezignoval pre škandál súvisiaci s neoprávneným prednostným očkovaním niektorých občanov proti ochoreniu COVID-19, informuje agentúra AFP.

Zevallos priznal, že jeho 87-ročná matka aj viacero jeho "blízkych" bolo zaočkovaných vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Zaočkovali ich niektorými zo 42.000 dávok tejto očkovacej látky, ktoré v Ekvádore vyčlenili pre zdravotníkov a zamestnancov opatrovateľských domov pre seniorov, uvádza AFP.

Zevallosov odchod z funkcie oznámil ekvádorský prezident Lenín Moreno na sociálnej sieti Twitter. Zevallosovi sa pri tejto príležitosti prezident poďakoval za prácu počas pandémie, ktorá podľa jeho slov "pomohla zachrániť státisíce životov".(TASR)

08:00 - ČESKO:  Česká vláda vyhlásila v piatok v krajine nový núdzový stav, ktorý bude platiť od 27. februára do 28. marca. Pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvislosti so šírením koronavírusu pristúpila vláda premiéra Andreja Babiša k prísnejším opatreniam, ktoré začnú platiť od pondelka 1. marca. Výrazne sa obmedzí pohyb, zatvoria sa školy a škôlky. Ubudlo tiež výnimiek pre obchody a služby. Sprísnili sa aj pravidlá pre nosenie rúšok. Opatrenia majú platiť tri týždne, teda do 21. marca. Podrobnosti priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.