Stupne Celzia sú čoraz častejšie v centre pozornosti každého euroúradníka. Uprostred prudko rastúcich cien energií vyvolaných ruskou vojnou proti Ukrajine EÚ obmedzila teploty svojich inštitucionálnych budov v Bruseli na 19 stupňov.

To spôsobuje nepokoje v inštitúciách, pretože sedaví úradníci, ktorí pozorne sledujú svoje termostaty, sa pýtajú, či obeta naozaj stojí za to. „Mrzne,“ povedal podľa webu politico.eu jeden trasúci sa predstaviteľ EÚ pracujúci v sídle Európskej komisie v budove Berlaymont. „Takmer každý sa sťažuje. Rozumieme energetickým krízam, ale pracovať v takýchto podmienkach je dosť nepríjemné.“

Tí, ktorí sa sťažujú, čelili mrazivej reakcii svojich kolegov. „Ako sa opovažujú sťažovať, keď ľudia v Kyjeve nemajú elektrinu?“ povedal druhý úradník z tej istej budovy. Na rovinu to vyjadrili aj ďalší zamestnanci EÚ roztrúsení po Bruseli. „Tí, ktorí hlásia, že mrzne, sú slabí – teplota je v poriadku,“ povedal predstaviteľ DG Connect.

Naprieč mestom v budovách generálnych riaditeľstiev, v podstate ministerstiev EÚ, vnútorné teploty klesajú a eurokrati si naťahujú teplé oblečenie, od šatiek až po roláky v štýle Emmanuela Macrona.

V GR Regio, ktoré pokrýva regionálnu a mestskú politiku, pracovníci namerali teploty klesajúce na 16 stupňov a nosia extra šatky a vesty. Na GR pre civilnú ochranu a humanitárnu pomoc, kde môže byť teplota pod 19 stupňov, si zamestnanci začali obliekať svetre značky EÚ určené pre zahraničné misie, uviedol predstaviteľ. V GR Grow, GR Home a GR Move je tiež chladnejšie, podľa úradníkov, ktorí tam pracujú.

Je skvelé byť cool

Niektorí sú však hrdí na to, že odolávajú chladu, vidia to ako akt solidarity s občanmi EÚ, ktorí čelia vysokým účtom za energiu, ktoré vyvolala rozsiahla ruská invázia na Ukrajinu. „Chladnejšie je pre mňa lepšie,“ povedal poľský eurokomisár Janusz Wojciechowski v rozhovore na 10. poschodí budovy Berlaymont, kde Politico usúdilo, že nie je príliš chladno.

Je „viditeľne chladnejšie ako minulý rok, a to oprávnene,“ povedal tretí predstaviteľ EÚ v Berlaymonte. „Všetci robíme naše malé kúsky, aby sme pomohli znížiť spotrebu energie a som na to trochu hrdý,“ povedali.

Iní sa tomu smiali. Predstaviteľ Generálneho riaditeľstva pre výskum a inovácie Jan-Tjibbe Steeman na Twitteri žartoval, že úradníci vyrábajú ľadové hrady počas obedňajších prestávok, a potom dodal: „Je to v poriadku a pre dobrú vec.“

Opatrenia na úsporu energie však môžu mať neželané následky. Podľa prvého úradníka v Berlaymont „kolegovia prestávajú chodiť do kancelárie alebo zvažujú, že si prinesú elektrické ohrievače, ktorými zjavne nič nedosiahnu, pokiaľ ide o úspory energie“. Nanešťastie pre mrznúcich byrokratov, ktorí musia prísť do kancelárie aspoň dvakrát týždenne, Komisia zakázala prenosné elektrické ohrievače.

Svetre solidarity

Niektorí sa domnievajú, že prišli skrátka najmä v porovnaní s Berlaymontom, kde sídlia najvyšší úradníci EÚ pracujúci pre komisárov.

„[DG] AGRI je taká stará budova, že aj tak nemôžeme zmeniť teplotu,“ povedal jeden úradník. „Mal som stretnutie v Berlaymont a termostat v zasadacej miestnosti ukazoval 23,6 [stupňa Celzia].“ „Niekedy je vám na konci dňa zima, pretože ste stáli na mieste,“ vysvetlil zamestnanec DG Intpa, generálneho riaditeľstva pre medzinárodný rozvoj. „Ale potom sa prechádzam po kancelárii, aby som sa zohrial.“

Opatrenia sú súčasťou úsilia Európskej komisie znížiť v tomto desaťročí vlastné emisie skleníkových plynov zo svojich budov v Bruseli a Luxemburgu o 60 percent v porovnaní s úrovňami z roku 2005.

„Od polovice roku 2021 do polovice roku 2022 sa v kanceláriách postupne znižovala teplota vykurovania o -2 °C (19 °C namiesto 21 °C) a teplota chladenia o +2 °C (25 °C namiesto 23 °C) v lete v lete,“ napísal hovorca Komisie v e-maile.

Komisia nie je jedinou časťou administratívy EÚ, kde drkotajú zuby. Na poschodí kancelárie predsedu Európskej rady Charlesa Michela bolo minulý týždeň občas krutých 17 stupňov, zatiaľ čo diplomati sa chvália tým, že si v budove Justus Lipsius, ústredí Rady EÚ, obliekajú „solidárne svetre“.

Ďalšie dôležité správy

Nohy vám pomôžu zahriať nielen teplé ponožky.
Neprehliadnite

Izba teplejšia o jediný stupeň vyjde o šesť percent drahšie. Zima by mohla Slovákov ušetriť