V skratke 22. január 2022

ISIS sa z väzenia aktuálne pokúša oslobodiť svojich členov. Mnohí z nich sú Európania

Iva Mrvová
Iva Mrvová
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Iva Mrvová

ISIS sa z väzenia aktuálne pokúša oslobodiť svojich členov. Mnohí z nich sú Európania

ISIS na severe Sýrie aktuálne organizuje svoj najväčší útok v nedávnej histórii.

Snaží sa oslobodiť z väzenia svojich členov, mnohí z nich sú Európania.

Vo väznici v meste Hasaka je umiestnených 5 000 teroristov ISIS z celého sveta. Pri útoku na väzenský komplex 200 osôb utieklo, 89 z nich Sýrske demokratické sily (SDF) zadržali bezprostredne pred väznicou.

Na väzenie aktuálne útočia spiace bunky ISIS ukryté v okolitých civilných domoch, odkiaľ na komplex strieľajú „s posolstvom nádeje pre väzňov vnútri“. SDF uviedla, že tesne predtým, ako došlo k útoku, väzni pálili vo svojich celách prikrývky a plasty, neskôr sa im vo väzení podarilo dostať k zbraniam a strelivu a zapojiť sa tak do stretov aktívne.

Na strane kurdských bezpečnostných síl bolo dosiaľ zabitých 23 ľudí, viacerí sú zranení. Na mieste je momentálne prítomný americký dron, ktorý odstreľuje bunky ISIS v okolitých budovách. Strety pokračujú i širšie v meste, čo z domovov vyhnalo civilné obyvateľstvo. Stovky Sýrčanov aktuálne opúšťajú ulice Hasaky.

Situácia na severe Sýrie dnes tak opäť otvára otázku repatriácie európskych občanov naspäť domov a pretrvávajúcu dilemu: držať členov teroristickej organizácie v Sýrii, teda mimo domácej pôdy, avšak s pretrvávajúcim rizikom možného úteku?

„Väzenie v Európe je ako hotel,“ hovorí pre Postoj sýrsky fixer a tlmočník Džamal Bali, s ktorým sme územie viackrát navštívili. „Títo ľudia dostanú TV, internet, dobré jedlo – a to si nezaslúžia. Ja osobne si želám, aby zostali vo väzení u nás, v Sýrii. A to navždy. Nie preto, že ich tu chcem mať,“ vraví muž, ktorý sám bojoval proti ISIS v meste Kobane.

„Akurát viem, aká je situácia v sýrskom väzení... Európske krajiny by však mali zaplatiť za udržanie bezpečnosti a ich základných potrieb. Sami to totiž nezvládneme. A ani to nie je fér.“

Viac v rozhovore čoskoro.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia