V centre pozornosti Moskvy sa ocitla Marjinka. Rusku neprinesie taktickú výhodu, uvádza ISW

ta3 čtk
3.6.2023 10:08

Na Ukrajine zostáva dobytie Doneckej a Luhanskej oblasti hlavným cieľom ruských síl, oznámil generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi podľa neho v oblasti podnikajú desiatky útočných akcií.

V centre pozornosti Moskvy sa ocitla Marjinka. Rusku neprinesie taktickú výhodu, uvádza ISW
TASR/AP

Zakrytie neúspechu

V ruskom informačnom priestore sa rozhoreli rozpory ohľadom toho, kto si na ruskej strane môže pripísať zodpovednosť za úspechy pri Marjinke v Doneckej oblasti, hoci mesto ešte ruské sily nedobyli, upozornili analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Marjinka sa tak podľa analytikov ocitla v centre debát namiesto Bachmutu, iného mesta na Donbase, o ktorého dobytie sa ruské sily snažili mnoho mesiacov, kým po mnohých peripetiách v máji ohlásili, že sa im to podarilo. Bachmut pritom nemá veľký strategický význam, Rusko ale potrebovalo ukázať, že sa mu podarilo na Ukrajine v posledných mesiacoch dosiahnuť aspoň nejaké úspechy, hodnotili ruskú snahu o dobytie mesta západní odborníci vrátane napríklad britského ministerstva obrany.

Hybné sily vojny

Rovnako prípadné dobytie Marjinky, ktorá mala pred vojnou asi 10-tisíc obyvateľov, Rusku na bojisku žiadnu taktickú výhodu podľa ISW neprinesie. Kremeľ by sa ju ale mohol pokúsiť využiť v informačnom priestore vo svoj prospech. Marjinka je skoro úplne zničená a nikto z obyvateľov v nej nezostal. Ruské sily sa o jej dobytie snažia od začiatku plnohodnotnej invázie, v oblasti sa im ale podarilo za rok a štvrť invázie postúpiť zhruba o dva kilometre, podotkol ISW.

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ofenzívu pri Marjinke v Doneckej oblasti teraz vedú čečenské špeciálne jednotky rýchleho nasadenia Achmat. Agentúra Reuters k tomu poznamenala, že čečenské sily sú spolu so žoldniermi zo súkromnej Vagnerovej skupiny "jednými z hlavných hybných síl" ruskej ofenzívy na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok