Na hlavný obsah

Chášukdžího vraždu posvätil saudskoarabský princ, tvrdia americkí tajní

Novinára zavraždili v roku 2018 v Turecku.

Chášukdžího vraždu posvätil saudskoarabský princ, tvrdia americkí tajní
Na archívnej snímke z 15. decembra saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží. Foto: TASR/AP

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán schválil operáciu s cieľom zajať alebo zabiť novinára a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího, ktorého v roku 2018 brutálne zavraždili na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. K takémuto záveru podľa čerstvo zverejnenej správy (v angličtine tu) dospeli americké tajné služby. Informovali o tom tlačové agentúry.

Americká vláda po zverejnení dokumentu ohlásila cestovné aj ekonomické sankcie voči zainteresovaným osobám. Bin Salmána ale Washington priamo netrestá, uvádza denník The New York Times a agentúra Reuters.

Komando spájané s dedičom saudskoarabského trónu Chášukdžího zabilo 2. októbra 2018. Vražda, po ktorej podľa tureckých vyšetrovateľov novinárovo telo rozrezali, rozpútala medzinárodnú vlnu kritiky a výzvy na prehodnotenie diplomatických vzťahov s Rijádom. Korunný princ bin Salmán akékoľvek spájanie s brutálnou vraždou odmieta, v súvislosti s ňou už bolo obžalovaných vyše 20 ľudí.

Podľa amerických spravodajcov je veľmi nepravdepodobné, že by saudskoarabskí agenti atentát vykonali bez povolenia korunného princa, ktorý je de facto vládcom svojej krajiny.

„Veríme, že korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán schválil operáciu v tureckom Istanbule s cieľom zajať alebo zabiť saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího,“ citujú americké médiá z dokumentu, ktorý zverejnil Úrad riaditeľa spravodajských služieb. Píše sa v ňom tiež, že faktický vládca Saudskej Arábie podporoval „používanie násilných krokov k umlčaniu disidentov v zahraničí“.

Správa podľa webu Axios vznikla pred vyše rokom, administratíva exprezidenta Trumpa, ktorý bol jasným spojencom Rijádu, ale jej odtajnenie napriek zákonu z roku 2019 blokovala. Republikána Trumpa ale 20. januára v Bielom dome vystriedal demokrat Joe Biden, ktorý dáva najavo ochotu vystupovať proti Saudskej Arábii, píše agentúra Reuters.

Hoci vinu za smrť novinára, ktorý mal americké občianstvo a prispieval aj do denníka The Washington Post, americkí vyšetrovatelia pripísali princovi bin Salmánovi, terčom amerických sankcií dedič trónu nie je. „Prezident Biden sa rozhodol, že cena za priame potrestanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána je príliš vysoká,“ píše NYT s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa administratívy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet