Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Listáreň: Otáčanie v križovatke

Vaša otázka

Dobrý deň,

rada by som sa opýtala, ako to je s otáčaním v križovatke. Dovolím si krátko napísať svoj prípad. Z autoškoly som vyšla už pred rokmi, doteraz som nemala žiadnu nehodu a pokutu som platila raz v živote za nezapnuté svetlá. Až do dávnejšej soboty v noci, keď som platila druhú, našťastie nie vysokú. Išla som po Galvaniho ulici v Bratislave a v križovatke pri Ulici Banšelova som sa otočila. Sú tam síce semafory, ale boli vypnuté, a tak som sa rýchlo zvrtla. V tom sa za mnou rozblikali majáky a dostala som od policajtov pokutu. Nie je križovatka so semaformi pri vypnutých semaforoch neriadená križovatka? Na takej sa predsa môže otáčať. Ďakujem za odpoveď.

Stela

Listáreň: Trocha matematiky: 200 + 110 + 113 = 300?

Naša odpoveď

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš list. Samozrejme, v bežnej križovatke sa otáčať naozaj môže, to sa za roky rokúce vôbec nemenilo. Musíte však dodržať predpisy týkajúce sa odbočovania a jazdy cez križovatku. Za každých okolností si však radšej dvakrát zvážte, či je to v danú chvíľu bezpečné vzhľadom na situáciu v premávke.

Úplne iné to je však v križovatke, ktorá je riadená semaforom, policajtom alebo inou oprávnenou osobou. V tej sa otáčať určite nesmiete, s výnimkou, keď to povoľuje dopravná značka. Vy uvádzate, že križovatka so semaforom bola vypnutá. To teda znamená, že v čase spáchania priestupku nebola nijakým spôsobom riadená, čiže ste sa teoreticky priestupku nedopustili. Lenže je tu háčik a nie malý. Podľa podkladov o polohe som si pozrel na internete predmetnú križovatku a tá je okrem iného upravená aj zvislým aj vodorovným dopravným značením, ktoré presne určuje, ako máte s vozidlom cez križovatku prechádzať. Vy ste si toto dopravné značenie podľa vášho opisu zrejme nevšimli a nerešpektovali, čím ste sa dopustili priestupku a policajt mal pádny dôvod na zastavenie a sankcionovanie. V mene celej redakcie prajem veľa šťastných kilometrov.

S úctou

Marek Pauco

Ilustračné foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov