Basketbalová trénerka Hejková je šťastná za každý úspech, nemá rada prehry

TA3
22.10.2021 21:15

Na svojom konte má množstvo individuálnych ocenení. Je najúspešnejšou basketbalovou trénerkou v modernej histórii Európskej ligy. Držiteľkou 24 národných titulov z troch rôznych krajín. Od roku 2019 členkou siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie. Dámou, ktorá bola v ankete Slovenskej basketbalovej federácie vyhlásená za trénerku storočia a od roku 1998 nositeľkou Radu Ľudovíta Štúra III. triedy. Našou hostkou v relácii Klub TA3 bola stále aktívna basketbalová trénerka Natália Hejková.

klub_ta3_hejkova_1.jpg
TA3

Každý úspech sa cení

Hejková je šťastná aj za bronzové medaily, "každý titul má svoje, pamätám si, keď sme vyhrali bronzové medaily v československej lige, hrali sme v telocvični s dorobeným hľadiskom a proti favoritom z Košíc." 

Hejkovej sa často pýtajú na to, či bude trénovať mužov, na čo väčšinou odpovedá negatívne. Basketbalová trénerka bola v minulosti jedinou ženou v pozícii trénerky. Hovorila, že ženy to majú ťažké, obzvlášť, keď majú rodinu, pretože pozícia trénera si vyžaduje veľa cestovania. 

V súčasnosti Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) poskytuje pomoc pri vzdelávaní a podpore budúcich trénerok. V takomto programe pomáha aj samotná Hejková, povedala, že "v tomto sa angažujem aj ja, budem tento rok nápomocná dvom zahraničným trénerkám."

Pokračuje v trénovaní

Trénerka má zmluvu ešte na jednu sezónu v klube USK Praha a nemá rada prehry. "Pre mňa je nepríjemná každá prehra, je ťažké prehryznúť prehru," hovorila Hejková, "keď sa niečo nevydarí, tak ma to ešte viac nakopne," dodala.

Hejková v minulosti trénovala aj dve hráčky, ktoré majú päť zlatých medailí po sebe v kolektívnom športe, z toho aj medailu v posledných letných olympijských hrách v Tokiu.

Súčasné praktiky a sieň slávy

"Príprava na zápasy je v súčasnosti úplne iná, behy na dlhé trate už nepoužívame. Je to skôr na oddych," povedala trénerka k súčasným praktikám prípravy na zápas. Moderné družstvá mávajú svojich motivačných trénerov. Hejková nemá toto v pražskom klube k dispozícii. Myslí si, že práve ona zastrešuje aj motiváciu hráčok a robí to intuitívne.  

Slovenská trénerka je aj členkou siene slávy FIBA od roku 2019. Ceremoniál prebehol v Pekingu. Na margo uvádzacieho prejavu Hejková povedala, že "nemala som pripravený žiadny prejav, keď začnem rozmýšľať, tak hovorím niečo úplne iné, neviem, ako to vyznelo, ale niektorí ľudia povedali, že to bolo dojímavé."

Motivácia 

Na záver relácie Klub TA3 odkázala dievčatám, ktoré by sa v budúcnosti chceli stať trénerkami, nech sa učia od skúsených trénerov. S hráčkami je to zložitejšie, pretože mládežnícka základňa je stále menšia. Je potrebné nájsť klub s dobrou výchovou mládeže. V poslednom odkaze pridala, že "musíš si nájsť klub, kde majú dobrú mládežnícku základňu, musíš to milovať a musíš pracovať každý deň."

Celú reláciu Klub TA3 si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok