Vydržíte chlad? Môže za to genetická mutácia

Z nového výskumu vyplýva, že jeden z piatich ľudí má špecifickú genetickú mutáciu, ktorá prispieva k tomu, že je odolnejší voči nízkym teplotám.

27.02.2021 08:22
debata

Experimentálna štúdia ukázala, že ľudia, u ktorých sa tvorí menej určitej svalovej bielkoviny, sa trasú menej a udržia si vyššiu vnútornú teplotu v chladných podmienkach.

Podľa nedávnych genomických výskumov má približne 20 percent ľudí novoobjavenú mutáciu na géne ACTN3, ktorý kóduje svalovú bielkovinu alfa-aktinín-3. Tento proteín sa dá nájsť vo väčšom množstve v rýchlych svalových vláknach.

Mutácia na géne ACTN3 vedie k nedostatku bielkoviny alfa-aktinín-3, čím sa zvyšuje podiel pomalých svalových vlákien. Evoluční biológovia už vystopovali túto mutáciu u ľudí z čias, keď migrovali z Afriky do Európy a Ázie.

Presne sa nevie, načo táto mutácia slúžila, ale niektorí výskumníci sa domnievajú, že mohla pomôcť našim predkom prispôsobiť sa chladnejšiemu podnebiu v Európe. Nová medzinárodná štúdia si dala za cieľ empiricky otestovať túto hypotézu.

Výskumníci našli 43 zdravých dobrovoľníkov a testovali ich ponáraním do studenej vody. Výsledky ukázali, že tí dobrovoľníci s nedostatkom proteínu alfa-aktinín-3 boli oveľa odolnejší nízkym teplotám.

„Pokým iba 30 percent účastníkov s proteínom alfa-aktinín-3 vydržalo vystavovať sa chladu plných 120 minút, 69 percent z tých, čo mali nedostatok alfa-aktinínu-3, vydržalo celých 120 minút,“ konštatujú výskumníci v časopise The American Journal of Human Genetics. „Taktiež sme pri testoch pozorovali mieru triašky – tí bez alfa-aktinínu-3 sa triasli menej ako tí s touto bielkovinou“.

Výskumníci taktiež merali elektrickú aktivitu svalov a odoberali vzorky tkaniva, aby lepšie určili, čo zapríčiňuje tento mechanizmus. Účastníci s génovou mutáciou si vedeli lepšie udržať telesnú teplotu zvýšením aktivity pomalých svalových vlákien, čím sa následne prostredníctvom kontrakcií tvorilo teplo.

Nie je jasné, či táto mutácia zvyšuje riziko vzniku ochorenia, ale Hakan Westerblad, autor novej štúdie z Karolínskeho inštitútu v Štokholme, sa domnieva, že ďalší výskum odpovie aj na túto otázku.

Švédsky fyziológ však na základe dôkazov konštatuje, že táto mutácia bráni určitým športovým výkonom. „Ľudia s nedostatkom proteínu alfa-aktinín-3 málokedy uspejú v športoch vyžadujúcich si silu a výbušnosť, väčšie šance majú v športoch vyžadujúcich si výdrž,“ dodáva Westerblad na stránke newatlas.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #vedci #výskum #zima #genetika #chlad #mutácia