Spoločnosť 24. január 2022

Jordan Peterson sa vzdal postu profesora Dôvodom je politická korektnosť

Michal Lukáč
Michal Lukáč

Kanadský psychológ kritizuje snahu akademického prostredia o dosiahnutie umelej diverzity, inklúzie a rovnostárstva.

Kanadský psychológ kritizuje snahu akademického prostredia o dosiahnutie umelej diverzity, inklúzie a rovnostárstva.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Lukáč

Dôvodom je politická korektnosť
Kanadský psychológ Jordan Peterson. Foto – Flickr.com

Kanadský psychológ, ktorý je slovenským čitateľom známy najmä vďaka bestselleru 12 pravidiel pre život, rezignoval na svoj post dočasného profesora Torontskej univerzity. Dôvodom pre jeho rozhodnutie je podľa neho nadmerná snaha akademického prostredia o dosiahnutie „diverzity, inklúzie a rovnostárstva“. Uviedol to v článku pre kanadský web National Post.

Peterson uviedol, že v súčasnosti môže namiesto klasického univerzitného vyučovania vzdelávať väčší počet ľudí prostredníctvom internetu, no to nie je hlavným dôvodom jeho odchodu.

„Moji kvalifikovaní a špičkovo vyškolení belošskí heterosexuálni absolventi (a mimochodom, mal som aj mnoho ďalších) majú iba malú šancu, že im univerzita ponúkne výskumné programy, napriek ich hviezdnym vedeckým spisom,“ tvrdí Peterson. Absolventi, ktorých vyučoval, sú podľa jeho tvrdení ostrakizovaní, pretože on sám je pre svoje názory v akademickom prostredí „persona non grata“.

Ďalším dôvodom pre nepriateľský postoj akademickej obce voči tejto skupine študentov je však podľa Petersonových slov aj ideológia DIE, čo je skratka pre diverzitu, inklúziu a rovnostárstvo.

„Ako môžem prijať potenciálnych výskumníkov a vyučovať ich v dobrej viere, pokiaľ viem, že nádej na ich ďalšie zamestnanie je minimálna?“ sťažuje sa Peterson.

V článku vymenoval aj ďalšie trendy, ktoré podľa neho v súčasnosti poškodzujú akademické prostredie „a následne aj kultúru všeobecne“. Spomenul napríklad to, ako sa súčasné západné akademické prostredie pozerá na objektívne testovanie len cez prsty, alebo to, že výroky jeho kolegov musia byť v súlade s ideológiou DIE, inak nedostanú výskumné granty.

„Všetci klamú (...) a učia svojich študentov robiť to isté. A robia to neustále, s rôznymi racionalizáciami a zdôvodneniami, čím ďalej kazia to, čo je už v súčasnosti úžasne pokazený podnik,“ tvrdí Peterson.

„Niektorí moji kolegovia dokonca navštevujú takzvané školenie proti zaujatosti, ktoré vedú mimoriadne nekvalifikovaní pracovníci, ktorí nehanebne, ľahkomyseľne a obviňujúco prednášajú o teoreticky všadeprítomných rasistických/sexistických/heterosexistických postojoch. Takáto príprava je v súčasnosti často predpokladom na obsadenie miesta na fakulte v náborovej komisii,“ sťažuje sa bývalý profesor.

Problém sa však podľa jeho slov ani zďaleka nevyskytuje len na akademickej pôde.

Akreditačné rady pre kanadské absolventské vzdelávacie programy klinickej psychológie teraz podľa neho „plánujú odmietať akreditovať univerzitné klinické programy“, ktoré nebudú orientované na „sociálnu spravodlivosť“.

Peterson spomenul súčasný kanadský zákaz takzvanej konverznej terapie a vyhlásil, že prax klinickej psychológie je „odsúdená na zánik“. Zároveň vyjadril svoj nesúhlas s riaditeľmi inštitúcií a profesormi, ktorí kolaborovali s woke ideológiou.

„Vy, ktorí idete s DIE aktivistami, nech už máte pre to akékoľvek dôvody: Je to na vás. Zbabelo sa schovávať v pretvárke a tichu. Učiť svojich študentov predstierať a klamať. Len aby ste dobre vychádzali. Počas toho, ako sa rúcajú múry. Hanba,“ ostro píše Peterson.

Odsudzuje aj správanie výkonných riaditeľov spoločností, ktorí sa prispôsobujú woke sociálnym trendom. „Prečo, dopekla, nevyženiete DIE ľudí z ľudských zdrojov na lepšie pomenované personálne oddelenia a nezabránite im zasahovať do psychiky vás a vašich zamestnancov?“ pýta sa bývalý profesor.

Peterson vyzval aj „hudobníkov, umelcov a spisovateľov“, aby prestali „ohýbať svoje posvätné a záslužné umenie“ tak, aby lepšie sedelo požiadavkám propagandistov. Pokiaľ tak neučinia, hrozí im podľa neho „zrada ducha ich vlastnej intuície“.

Umelecká produkcia by sa podľa neho nemala vytvárať zo žiadneho iného dôvodu ako „talent“ a „dokonalosť“, čím zrejme narážal na to, že množstvo umeleckých diel za svoj prvoradý cieľ považuje vychovávať divákov.

„Kto seje vietor, žne víchricu. A vietor sa dvíha,“ ukončil bývalý profesor svoj článok.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0