Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritický Galis: Náš futbal padá, na MS by neobstál

Slovenských futbalových reprezentantov priviedol do baráže o postup na majstrovstvá sveta 2006, ale stroskotali v nej na Španieloch.

07.12.2022 21:01
slovensko futbal čile hahšík Foto: ,
Futbalisti Slovenska pred prípravným zápasom Slovensko - Čile v Bratislave v novembri 2022.
debata (3)

So Slovanom Bratislava má päť titulov (jeden federálny). Dušan Galis, ktorý nedávno oslávil 73. narodeniny, má jednoznačného favorita na titul svetového šampióna.

Bavia vás majstrovstvá sveta?

Veľmi. Mohli by ich organizovať každý polrok… (smiech) Šampionát potvrdzuje, že futbal je veľký fenomén. Spája ľudí. V Katare vládne výborná atmosféra. Státisíce fanúšikov z celého sveta sa skvele bavia.

Zo 64 zápasov zostalo odohrať už len osem. Trúfate si predpovedať, kto získa titul majstra sveta?

Z osmičky by mohol turnaj vyhrať už skoro každý. Od začiatku mám však svojho favorita a trvám na ňom: titul získajú Francúzi.

Chorvátsko fans Čítajte viac Kosovo a urážanie Srbov. FIFA potrestala Balkáncov

Z čoho vychádzate?

Majú skúsený, vyrovnaný tím s viacerými osobnosťami. Spomeniem najmä Mbappého, ktorého je ťažké brániť. Dostane sa v zápase do dvoch-troch nebezpečných situácií a dokáže rozhodnúť.

Vo štvrťfinále Francúzi narazia na Anglicko. To zatiaľ postupovalo suverénne…

Francúzi si poradia aj s týmto súperom. Sú lepší. Angličania mali doteraz prijateľných súperov, ktorí ich poriadne nepreverili.

Už zajtra sa uskutočnia dva štvrťfinálové zápasy: Chorvátsko – Brazília a Holandsko – Argentína. Kto utvorí prvú semifinálovú dvojicu?

Čaká nás veľké semifinále Argentína – Brazília. Ale Juhoameričania to nebudú mať jednoduché. V súboji Holanďanov a Argentínčanov narazia na seba rôzne futbalové štýly, bude to zaujímavá a otvorená konfrontácia.

Z Brazílčanov vyžaruje pohoda, lenže aj Chorváti majú kvalitu a aj veľkú motiváciu. Najväčšiu doteraz.

Dušan Galis. Foto: TASR, Martin Baumann
SR Slovan Bratislava futbal CL Galis Dušan Galis.

Do štvrťfinále postúpili vo veľkom štýle Portugalčania. Teraz ich čaká africký súper – Maroko…

Predpokladal som, že Švajčiarsko ich viac potrápi… Portugalčania hrali aj bez Ronalda veľmi dobre, akoby chceli dokázať, že si poradia aj bez najväčšej hviezdy.

Ak hovoríme o Ronaldovi, cítiť, že niečo nie je v poriadku. Ale mužstvo má teraz veľkú šancu postúpiť do semifinále. Maroko prežíva ošiaľ z postupu a domnievam sa, že štvrťfinále bude jeho stropom.

Čo vás najviac prekvapilo v doterajšom priebehu šampionátu?

Hneď v úvode zápas Saudská Arábia – Argentína. To bol šok. Nielen preto, že arabský tím vyhral. Oceňujem aj jeho hru.

Saudská Arábia však z výborného štartu nič nevyťažila, nepostúpila zo skupiny. V čom vidíte príčinu?

Neviem si ani predstaviť, čo sa dialo v Katare, aké boli oslavy historickej výhry. Ďalší súperi si už dali pozor. Lepšie sa pripravili na arabský tím ako Argentínčania.

Lionel Messi Čítajte viac Pán Messi, ste jednotka! Ikona potešila odvážne dievčatko i manželku

V závere MS chýbali Taliani, turnaj už opustili Nemci, Španieli, Uruguajčania, všetko doterajší majstri sveta. Čo to signalizuje?

To, že futbal je veľmi populárny šport v celom svete a vládne v ňom veľká konkurencia. Aj hráči z tímov, ktoré kedysi patrili k outsiderom, hrávajú v silných európskych mužstvách a robia veľké pokroky. Vyrovnanosť sa neustále zvyšuje.

V čom by sa mal inšpirovať slovenský futbal?

Slovenský? Máme talianskych trénerov… Dnes rozhoduje vo futbale rýchlosť. Kto má rýchlych hráčov, ktorí aj perfektne ovládajú loptu, má výhodu.

Ak je niekto natoľko technicky vybavený ako Messi, prosím. To je výnimočný hráč, tvorca hry. Kým však nebude mať slovenský tím aspoň siedmich rýchlych, výbušných hráčov v zostave, bude mať problém.

Narážate na to, že na slovenskej lavičke sedia Taliani… Máte niečo proti tomu?

Je to vec futbalového zväzu, tak sa rozhodol a ja talianskemu trénerovi držím palce. Len pripomínam, že slovenská mentalita je iná ako talianska.

My sme sa aj v minulosti dokázali v rámci Československa i v ére samostatnosti presadiť naším futbalom. Máme aj dosť kvalitných trénerov, zaslúžili by si v budúcnosti šancu.

Ronaldo 1 gesto Čítajte viac Grimasy urazenej hviezdy. Takto Ronaldo (ne)oslavoval góly

Kto napríklad?

Pre mňa je momentálne slovenským trénerom číslo jeden Vlado Weiss. Ale registrujem aj zopár šikovných trénerov z mladšej generácie – ambiciózny je Stano, Guľa, Struhár… Trénerov si však musíme pre reprezentáciu vychovávať, prejaviť im dôveru a podporu.

Tréneri v mládežníckych výberoch by nemali byť pod tlakom manažérov, ktorí do zostavy pretláčajú svojich hráčov, aby stúpala ich cena. Zažil som to na vlastnej koži. A kluboví funkcionári nemajú čo hľadať v najvyšších štruktúrach zväzu. To je omyl, môže sa na mňa hnevať, kto chce.

Nový tréner reprezentácie má za sebou prvé zápasy. Naposledy sa stretol národný tím s Čile. Postrehli ste nejaké pozitívne signály?

Nepostrehol som zatiaľ nič. Bol to priateľský, príjemný zápas, v ktorom o nič nešlo. Chvíľu počkajme, za taký krátky čas sa nemôže trénerova práca ešte prejaviť. To by musel byť génius a to by sa potom asi o neho bili talianske prvoligové tímy.

Ako vidíte slovenské šance v najbližšej kvalifikácii ME 2024?

V skupine je jasným favoritom Portugalsko. Ďalšie tímy sa na MS podobne ako my nepredstavili. Ale dôležité je, aby sme sa sústredili najmä na naše výkony. Hráči musia v najbližších zápasoch prejaviť väčšie sebavedomie.

5. Nemecko Čítajte viac Kompetentní ho podržali. Flick zostáva koučom Nemecka

Ako ho majú získať?

Prvým predpokladom je, aby v kluboch pravidelne hrávali. To je cesta. A ak nehrávajú, nemôžu mať ani miesto v národnom tíme.

Ako by obstálo slovenské mužstvo v konkurencii na majstrovstvách sve­ta?

Bola by to pre hráčov veľká motivácia, asi by podali lepšie výkony ako v poslednom období. Ale neobstáli by, na postup zo skupiny by to nestačilo.

Náš futbal padá, v porovnaní s nedávnou minulosťou je slabšia liga i reprezentácia. V skupine, v ktorej sme sa ocitli naposledy v Lige národov, bol postup povinnosťou. Nestalo sa, potrebujeme jasnejší dôkaz o našom ústupe?!

Československé hviezdy na MS 1990 vtedy a dnes Fotogaléria - 37 fotiek Všetky fotky
Tím Československa pred odjazdom na MS 1990 v...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #reprezentácia #Dušan Galis #MS 2022 #Katar 2022