Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidentka stretnutie na pôde SIS nevníma ako chybu: Slovensko je po pandémii veľmi zranené!

Čaputová sa v RTVS vyjadrila k viacerým otázkam. Zobraziť galériu (2)
Čaputová sa v RTVS vyjadrila k viacerým otázkam. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepovažuje za chybu, že sa zúčastnila na stretnutí špičiek štátu v priestoroch Slovenskej informačnej služby (SIS). Vyhlásila to v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že z jej strany nešlo o nepremyslený krok. Priznala však, že na taký veľký formát stretnutia by už v budúcnosti zrejme nešla.

"Nemohla som sa nezúčastniť, keďže som dostávala informácie od spravodajskej služby. Keď premiér Eduard Heger (OĽANO) navrhol stretnutie, prijala som ho," povedala Čaputová. Stretnutie podľa jej slov nebolo tajné, mrzí ju však, že unikli z neho informácie, ktoré mali utajovaný charakter. Deklaruje, že sa na schôdzi v SIS nerozoberali živé kauzy. "Keby bol len náznak toho, tak sa zdvíham a odchádzam," skonštatovala.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes definitívne vymenovala Samuela Vlčana ako nového ministra pôdohospodárstva (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Pri informovaní o tomto stretnutí sa podľa Čaputovej nerozlišuje rovina faktov a interpretácií. Prezidentka je prekvapená, s akou trúfalosťou sa konštatujú rôzne závery. Ak pri vyšetrovaní závažných trestných činov dochádza či dochádzalo k ovplyvňovaniu, treba to podľa prezidentky vyšetriť. Hlava štátu pripomenula, že sa na Slovensku deje "nevídané" ozdravovanie polície, prokuratúry či súdov. "Musíme byť pozorní, aby nedošlo k zneužitiu moci či ovplyvňovaniu. Ak má niekto takéto informácie, príslušné orgány to musia prešetriť," poznamenala.

Kollár čítal abstrakt spravodajských informácií

Správu SIS, ktorú čítali poslancom Národnej rady SR, označila za abstrakt viacerých spravodajských informácií. "Keď sú spojené s konkrétnymi faktmi, vyznievajú menej hrozivo ako abstrakt," vyhlásila Čaputová s tým, že "abstrakt" nebol predmetom debaty v SIS. Na Slovensku sa podľa prezidentky dejú "veľké veci", keďže sú stíhaní "mocní". Akékoľvek podozrenia však podľa nej treba vyšetriť.

Čaputová pripomenula, že sa roky hovorilo o potrebe zreformovať SIS či prebudovať Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra. "Chýbajú subjekty na kontrolu týchto služieb. Je to zanedbaná oblasť," upozornila.

Slovensko je zranené

Slovensko je podľa Čaputovej zranené. Má za sebou historicky bezprecedentnú udalosť, a to je kríza spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19. Krajina podľa nej potrebuje stabilizáciu, upokojenie situácie a nezakrývanie si očí pred problémami.

Pre pandémiu na Slovensku zomrelo podľa Čaputovej množstvo ľudí, či už pre ochorenie COVID-19, alebo pre iné ochorenia. Poukázala pritom aj na dlh s nerealizovanými operáciami či diagnostikami. Kríza podľa nej okrem zdravia mala dosah aj na sociálnu i ekonomickú situáciu ľudí.

V politike, ako tvrdí, sú ľudia svedkami konfliktov. Niektoré sa týkajú závažných tém, iné však nie a sú len osobnými výbojmi. Slovensko podľa prezidentky aktuálne čelí informáciám zo strany spravodajských služieb či polície. "To, čo veľmi potrebujeme, je upokojenie situácie. Potrebujeme sa pohnúť dopredu a riešiť reálne problémy," uviedla hlava štátu.

Hegera považuje na rozdiel od Matoviča za konštruktívneho človeka

Premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) vníma ako konštruktívneho človeka, ktorý sa snaží konflikty v koalícii obrusovať. Ľudia sú podľa prezidentky svedkami toho, že súčasná vládna koalícia je zaťažená traumou z prechádzajúcej vládnej krízy. "Je to niečo, čo nedodáva vláde stabilitu," povedala Čaputová. Nestabilita vládneho kabinetu podľa nej môže ísť na úkor riešenia problémov ľudí. Vláda však podľa nej nesie plnú zodpovednosť za to, akú "stavbu" nanovo postavila. To, že na Slovensku hrozia predčasné parlamentné voľby, označila za jednu z možností. "Ani hlavní aktéri v koalícii by nevedeli presvedčivo odpovedať, či Slovensko smeruje k predčasným voľbám," podotkla.

Prezidentka stretnutie na pôde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Hlava štátu tvrdí, že Slovensko nesmie podceniť prípravu na prípadnú tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu. Spomenula napríklad preferenciu PCR testovania, sekvenovanie, trasovanie či dôsledné dodržiavanie opatrení. "Sila tretej vlny bude zároveň priamoúmerná miere zaočkovanosti," poznamenala. Otázku, či plánuje po skončení sa funkčného obdobia obhájiť svoj post, označila za predčasnú.

Viac o téme: StretnutieSISZuzana ČaputováStav krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu