Parlament v utorok rokovať nebude. Sulík s Matovičom nenašli spoločnú reč pri delení miliárd
17.5.2021 20:49
akt. 22.06.2021 04:10

Parlament v utorok rokovať nebude. Sulík s Matovičom nenašli spoločnú reč pri delení miliárd

Uložiť článok
Hoci zajtra od rána malo pokračovať rokovanie národnej rady, schôdza sa odkladá.

Koaliční lídri podľa našich informácií nedokázali nájsť zhodu pri návrhu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Ten do parlamentu predložil návrh, aby poslanci v skrátenom legislatívnom konaní rozhodli o zvýšení výdavkov v štátnom rozpočte o približne 3,5 miliardy eur.

S tým mala ale problém koaličná SaS. Sulíkovci tvrdili, že majú málo času a informácií, aby zodpovedne mohli rozhodnúť o tomto kroku.

Koalícia si darovala týždeň

Na stranu OĽaNO sa pritom pridalo aj Sme rodina.

Minister práce a podpredseda hnutia Milan Krajniak v nedeľnej relácii TA3 V politike vyhlásil, že miliardy vláda má na štátnom účte. Podľa neho nepôjde ani o nové zadĺženie, keďže sa táto čiastka len presunie z minuloročného rozpočtu, kedy sa neminula.

Poslanec OĽaNO György Gyimesi v relácii TV Markíza Na telo zase upozornil, že značná väčšina nových rozpočtových výdavkov už boli schválené v parlamente a teraz to má dostať len "oficiálnu pečiatku".

Parlament by tak mal pokračovať v rokovaní až budúcu stredu 26. mája. Koalícia by dovtedy mala nájsť spoločnú reč nielen v otázke štátneho rozpočtu, ale aj kolúznej väzby.

Tá zase v uplynulých dňoch delila v názoroch ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) a hnutie Sme rodina. Podľa našich informácií sa však v tomto prípade obe strana už blížia ku kompromisu.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koaličná kríza
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.