Reuters
StoryEditor

Čo sa stane, ak človek dostane väčšie množstvo vakcíny, ako má?

18.05.2021, 00:00
Autor:
sansan
Z Talianska priniesli zahraničné médiá správu, o tom, že žena dostala až šesť dávok vakcíny Pfizer. Môže to viesť k závažným vedľajším účinkom? Toto tvrdia odborníci.

23-ročná Talianka dostala pred týždňom šesť dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer po tom, čo sestra v nemocnici v Toskánsku nechtiac vstrekla celú injekčnú liekovku. Zdravotná sestra jej nechtiac vpichla celú injekčnú dávku, informovala talianska tlačová agentúra AGI.

Vakcína od Pfizeru má byť podaná v dvoch dávkach podaných s odstupom troch týždňov. Žena následne bola po prijatí tekutín a tlmenia bolesti paracetamolom v stabilizovanom stave, informovala agentúra AGI.

Šesť dávok je stále malé množstvo

Nigel William Crawford, odborník na vakcíny a profesor v Murdochovho detského výskumného ústavu Murdocha v austrálskej Viktórii, uviedol, že predávkovanie vakcínami pravdepodobne nespôsobí vážne nežiaduce reakcie.

„Keď hovorím o vakcínach, často hovorím: Z dobrej veci nemôžete mať príliš veľa,“ napísal Crawford pre The Conversation.

Aj päť alebo šesť dávok je podľa neho stále relatívne malé množstvo a nie je pravdepodobné, že by boli škodlivé. Vedľajšie účinky po vakcíne - ako napríklad horúčka alebo bolesť v mieste vpichu - sa môžu zvýšiť, uviedol Crawford.

Zdá sa, že predchádzajúce prípady predávkovania vakcínami nespôsobili žiadne život ohrozujúce následky. V apríli dostali desiatky väzňov vo väznici v Iowe šesťnásobok odporúčanej dávky vakcíny.

Cord Overton, hovorca štátnej väznice v Iowe vo Fort Madison, pre The New York Times uviedol, že žiadny z väzňov nebol hospitalizovaný, aj keď u mnohých sa vyskytli vedľajšie účinky, ako sú bolesti tela a horúčky.

Podobne aj zamestnanec singapurského Národného očného centra dostal vo februári päť dávok vakcíny Pfizer. Previezli ho do miestnej nemocnice na pozorovanie a o dva dni neskôr prepustili.

V tom istom mesiaci dostali 88-ročný muž a 94-ročná žena v austrálskom Brisbane štvornásobok odporúčanej dávky Pfizeru. Nezaznamenali u nich žiadne závažné nežiaduce reakcie. 

Vyššie dávky neviedli v testoch k závažným účinkom

Klinické skúšky často testujú rôzne dávkovacie režimy, aby sa našiel ten najbezpečnejší a najefektívnejší. To bol prípad Pfizeru vo fáze 1 a dvoch štúdiách: Niektorí účastníci dostali 100 mikrogramov vakcíny, čo je viac ako trojnásobok odporúčanej štandardnej dávky.

Tí, ktorí dostali túto vyššiu dávku, nehlásili žiadne vážne nežiaduce reakcie a mali zhruba rovnaké typy vedľajších účinkov ako tí, ktorí dostali štandardnú dávku. Horúčka bola oveľa častejšia u príjemcov vyšších dávok - 50 percent oproti 8 percentám.

Vedci celkovo nenašli „žiadne podstatné rozdiely“ v imunitných reakciách medzi tými, ktorí dostali vyššiu dávku, v porovnaní s tými, ktorí dostali štandardnú dávku. Preto má zmysel podať menej vakcíny. Nižší dávkovací režim znamená, že výrobcovia môžu rýchlo dodať viac injekcií.

„Hlavným problémom vo väčšine prípadov bude skôr plytvanie vakcínou než akékoľvek vážne vedľajšie účinky,“ uviedol pre The Guardian Peter Collignon, lekár z austrálskej nemocnice Canberra.

Lekári sa však obávajú, že správy o chybách pri podaní vakcíny by mohli narušiť dôveru verejnosti vo vakcíny alebo v zdravotníckych pracovníkov, ktorí ich podávajú.

„Aj keď nie je pravdepodobné, že tieto „predávkovania“ budú škodlivé, vždy je najbezpečnejšie dodržiavať odporúčanú dávku,“ napísal Crawford. 

01 - Modified: 2021-05-14 08:31:00 - Feat.: 0 - Title: Podanie druhej dávky vakcíny Pfizer po 12 týždňoch zvýši tvorbu protilátok, ukázala štúdia 02 - Modified: 2021-05-13 18:00:02 - Feat.: 0 - Title: Všetko o dávkach vakcín. Ako dobre chráni prvá a kedy je čas na druhú? 03 - Modified: 2021-05-13 15:24:06 - Feat.: 0 - Title: Miešanie vakcín proti covidu? Zvyšuje to výskyt vedľajších účinkov, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2021-05-11 09:18:07 - Feat.: 0 - Title: Klinické štúdie verzus reálny svet. Čo ukazujú údaje o vedľajších účinkoch Pfizeru a AstraZenecy?
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-22 11:09:54 - Feat.: - Title: Máme viac ako milión dávok. Vakcíny proti covidu už aj spaľujeme, ďalšie sme poslali do Kambodže či Brazílie 05 - Modified: 2024-01-17 12:37:43 - Feat.: - Title: HIT v šoubiznise: Celebrity rapídne chudnú vďaka tomuto lieku. Robia chybu, môže to mať následky!
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 15:49