List francúzskych vojakov Generál žiada signatárov listu Macronovi, aby odišli z armády

TASR Postoj
TASR Postoj

Vojaci varovali, že v dôsledku Macronových „ústupkov“ voči islamizmu krajine hrozí občianska vojna a ohrozené je samotné prežitie Francúzska.

Vojaci varovali, že v dôsledku Macronových „ústupkov“ voči islamizmu krajine hrozí občianska vojna a ohrozené je samotné prežitie Francúzska.

TASR Postoj

TASR

Postoj

Generál žiada signatárov listu Macronovi, aby odišli z armády
Ilustračné foto – TASR/AP

Náčelník generálneho štábu francúzskej armády Francois Lecointre vyzval skupinu príslušníkov armády v aktívnej službe, ktorí podpísali otvorený list s varovaním, že Francúzsko je na pokraji občianskej vojny, aby odišli do civilu.

„Najrozumnejším krokom je určite opustenie inštitúcie, aby mohli slobodne vyjadrovať svoje predstavy a presvedčenie,“ uviedol generál Lecointre v liste vojenskému personálu, ktorý neobsahuje nijakú hrozbu sankcií, informovala v utorok agentúra AFP.

Lecointre reagoval na otvorený list skupiny príslušníkov francúzskej armády v aktívnej službe, ktorý adresovali prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

Ich list obsahuje varovanie, že v dôsledku Macronových „ústupkov“ voči islamizmu krajine hrozí občianska vojna a ohrozené je samotné prežitie Francúzska.

Autori listu sami seba označili za vojakov z mladšej generácie v aktívnej službe „nasadzujúcich svoje životy, aby zničili islamizmus, ktorému vy (Macron) ustupujete“.

Dokument bol zverejnený na webe pravicového časopisu Valeurs Actuelles v nedeľu a svojím obsahom sa podobá na list spred mesiaca, ktorého signatármi boli prevažne generáli vo výslužbe.

Aj tento list obsahoval varovanie pred vypuknutím občianskej vojny vo Francúzsku.

Oba otvorené listy spôsobili na francúzskej politickej scéne rozruch a reagovali naň prakticky všetky relevantné politické strany, ktoré vyvíjali tlak na ministerku obrany Florence Parlyovú, aby zaujala stanovisko a zakročila. Parlyová vo svojej reakcii signatárom listov pripomenula, že povinnosťou príslušníka francúzskej armády je zachovávať neutralitu v politických otázkach.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia