Uhrík sa dohodol s Ficom na spoločnom proteste. Topiaci sa fašistickej slamky chytá, reaguje Šeliga
29.7.2021 11:38

Uhrík sa dohodol s Ficom na spoločnom proteste. Topiaci sa fašistickej slamky chytá, reaguje Šeliga

Uložiť článok
Líder extrémistickej odnože hovorí o prekonaní drobných rozdielov a zjednotení sa so šéfom Smeru-SD

Aktualizované 12:02 o stanovisko R. Foltina z SaS.

Hoci predseda Smeru-SD Robert Fico zvykne rád hovoriť o protifašistickom odkaze Slovenského národného povstania, teraz sa chystá organizovať protest práve s tými, ktorí ešte donedávna túto historickú udalosť pošliapavali.

„Dohodli sme sa s Robertom Ficom na spoločnom masovom proteste. Pridajú sa aj ďalšie strany? Hnutie REPUBLIKA po vzájomnej dohode s občianskymi aktivistami a so Smerom podporuje spoločný masový protest 1. septembra v Košiciach,” napísal Uhrík na sociálnej sieti.

Vodca odídencov od extrémistickej ĽSNS tvrdí, že s Ficom prekonali drobné rozdiely.

„Budeme tam všetci spolu, slušne - ako občania za občanov. Ide nám o slobodu, o Slovensko a jeho záchranu,” vyhlásil na margo spoločnej dohody s predsedom Smeru-SD.

Tentokrát však nechcú protestovať proti koaličným politikom či prezidentke Zuzane Čaputovej, ale zamieriť chcú do Košíc pred Ústavný súd.

Nepáči sa im totiž rozhodnutie ústavných sudcov vo veci opozičného referenda či postoja k niektorým vyhláškam Úradu verejného zdravotníctva.

Šeliga: Topiaci sa aj fašistickej slamky chytá

Chystaný spoločný protest Fica s Uhríkom vyvolal aj prvé reakcie medzi politikmi.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) zhodnotil situáciu jednou vetou: „Gratulujem Robertovi Ficovi k úspešnému dobudovaniu hrádze proti extrémizmu.”

Aj podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga upozorňuje, že Fico často rozpráva práve o hrádzi proti extrémizmu.

„Toľko sme počúvali o tom, že rozhodnutia Ústavného súdu treba rešpektovať… Ale boli to len prázdne reči. Dnes sa bojí a preto ako topiaci sa už aj fašistickej slamky chytá,” skonštatoval pre Aktuality.sk.

Podľa neho sú to práve členovia tejto partaje, ktorí nevedia povedať jasné nie holokaustu a nenávisti, ktorú šíril fašizmus.

„Ktokoľvek je nespokojný a má právo na kritiku, účasťou na proteste, ktorý organizuje fašista s komunistom, sa kompromituje. Pretože platí, počúvaj nielen, čo sa hovorí, ale najmä, kto to hovorí,” pripomína podpredseda Za ľudí.

Podľa neho tak Fico a Mazurek na pódiu zdiskreditujú akúkoľkve kritiku.

„Jeden na to, aby zachránil kamarátov pred basou a druhý, aby čo najviac získal voličov od Kotlebu,” dodal Šeliga pre Aktuality.sk.

Poslanec SaS Roman Foltin na sociálnej sieti zase skonštatoval, že Ficovi ide len a len o získanie moci a neštíti sa pri tom spojiť aj s diablom. Podľa neho tak ide o vrchol cynizmu a manipulácie.

„Zdá sa však, že Robert Fico si našiel cestu k Mazurekovi už vtedy, keď sa ho verejne zastával, keď ho odsúdili za extrémistické trestné činy. Prosím, nezabudnime na to, keď nás bude Smer opäť za pár týždňov oblbovať pri výročí SNP. Krvavé ruky si len tak ľahko nezmyje," dodal Foltin.

Aktuality.sk požiadali o reakciu aj stranu Smer-SD. V prípade zaslania odpovede, budeme článok aktualizovať.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.