Aktuálne 21. apríl 2021

Amnestie Prokurátor zastavil stíhanie Vladimíra Mečiara

TASR
TASR

Vyšetrovanie vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa bolo obnovené v decembri 2019 na základe záväzného pokynu Krajskej prokuratúry v Bratislave. 

Vyšetrovanie vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa bolo obnovené v decembri 2019 na základe záväzného pokynu Krajskej prokuratúry v Bratislave. 

TASR

TASR

Prokurátor zastavil stíhanie Vladimíra Mečiara
Foto - TASR

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave minulý týždeň zastavil trestné stíhanie bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v kauze amnestií.

TASR to potvrdil prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Matej Izakovič, na zastavenie stíhania upozornil denník Hospodárske noviny.

"Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ Bratislava vydal 12. apríla uznesenie, ktorým zastavil trestné stíhanie v danej trestnej veci (únos Michala Kováča mladšieho).

Predmetné uznesenie bolo doručené na prokuratúru v Bratislave 13. apríla. Po naštudovaní predmetného uznesenia a príslušného vyšetrovacieho spisu dozorový prokurátor rozhodne o ďalšom postupe," objasnil prokurátor.

Vyšetrovanie vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa bolo obnovené v decembri 2019 na základe záväzného pokynu KP v Bratislave. Vo veci konala v tom roku aj Generálna prokuratúra, keď vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie už v júli 2019.

Podozrenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa pramenilo z udelenia amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. z 31. augusta 1995. Na tento skutok udelil Mečiar amnestie, ktoré boli zrušené.

Prelomiť Mečiarove amnestie sa poslancom Národnej rady podarilo až 5. apríla 2017, keď ich svojím uznesením zrušili aj spolu s milosťou bývalého prezidenta Michala Kováča, ktorú udelil svojmu synovi. Poslanci sa tiež uzniesli, že skutky, ktoré boli amnestované, nebudú premlčané.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia