Americký prezident Joe Biden nominuje na post mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca na Slovensku amerického diplomata indického pôvodu Gautama A. Ranu. Biely dom v stredajšom vyhlásení oznámil prezidentov zámer poslať Ranovu nomináciu na ďalšiu ratifikáciu.

Pôsobil aj v Ľubľane

Rana, kariérny diplomat s hodnosťou poradcu, je v súčasnosti námestníkom vedúceho misie na veľvyslanectve USA v Alžírsku. Predtým pôsobil v rovnakej funkcii na americkej ambasáde v slovinskom hlavnom meste Ľubľana.

O jeho nominácii na post veľvyslanca v Slovenskej republike informoval aj indický ekonomický server Business Standard.

Hovorí hindsky aj gudžarátsky

Gautam Rana bol okrem toho aj riaditeľom pre Afganistan a Pakistan v tíme Národnej bezpečnostnej rady a zástupcom ministerského radcu pre politické záležitosti na veľvyslanectve USA v indickom Naí Dillí. Okrem angličtiny hovorí hindsky, španielsky a gudžarátsky.

Pôsobil aj ako osobitný asistent námestníka ministra zahraničných vecí a pôsobil v Iraku, Pakistane, Afganistane a Spojených arabských emirátoch (SAE), uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Ďalšie dôležité správy

Nominantka na post veľvyslanca USA na Ukrajine Bridget Brinková hovorí pred vypočutím pred Senátnym výborom pre zahraničné vzťahy 10. mája 2022 vo Washingtone. Spojené štáty sa snažia spoločne so svojimi medzinárodnými partnermi nájsť alternatívne riešenia pre vývoz obilia a kukurice z Ukrajiny. V utorok to uviedla doterajšia americká ambasádorka na Slovensku a nominantka na post veľvyslanca USA na Ukrajine Bridget Brinková.
Neprehliadnite

Americký Senát potvrdil Bridget Brinkovú ako novú veľvyslankyňu USA na Ukrajine